top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Devon Rex

Aktualizováno: 9. 5. 2022


Už tě vyhlížím nový páníčku!

Devon rex je je málo známým plemenem, které je ale výjimečné svou šikovností, povahou i vzhledem. Na první pohled vypadá devon rex jako takový malý kočičí skřítek a na druhý? Si zamilujete ty veselé skřítky natolik, že už nebudete přemýšlet o vzhledu, ale o možnosti adopce. Co je tom vzhledu a povaze u devon rex skutečně tak výjimečné?


 

Vzhled

Devon rex je sice malé plemeno (2,5–4 kg), zato s velmi svalnatý tělem. Nemusíte se proto bát, že by kočička nikam nevylezla, nebo že by váš aktivní životní styl byl pro ni přetěží.


Hlavu mají širokou, trojúhelníkovou a oči i uši vás na první pohled zaujmou svou velikostí. Barvu očí mají žlutou, nebo zelenou. Plemeno je uznané ve všech barvách a barevných kombinacích.

Srst je velmi krátká, lehce zvlněná a na dotek hedvábná a nevyžaduje téměř žádnou péči, protože toto plemeno téměř nelíná. Vzhledem k velmi krátké srsti vám bude mazlení s devon rex připadat jako mazlení například s kočičkou Sfinx – jako mazlení se s teplým klubíčkem lásky.


Povaha

Jsou velmi inteligentní: Devon rex je jedna z těch kočičích plemen, která vám nápadně připomenou psy. Bude vás neustále provázet, rády se mazlí, hrají si a nebudou mít problém naučit se chodit s vámi ven. Mnohdy také rády aportují a dokáží se naučit různé povely a triky.

Jsou velmi společenské: Svoje lidi a společnost k životu potřebují – proto je třeba před pořízením si devon rex myslet na to, zda na ni budete mít dostatek času. Občasnou vaši nepřítomnost doma může například pomoci vyřešit naše Hrdinka a za kočičkou zajít, avšak jste-li pryč neustále, devonku neuplatíte ani hromadou škrabadel a návštěvou Hrdinky každý den. Díky své společenskosti ale dobře vychází nejen se svou rodinou, ale také s návštěvami, jinými kočičkami a často i s pejsky. Pokud po vás něco budou chtít, nebojí to dát najevo hlasitým mňoukáním. Drbání naopak ocení hlasitým předením.

Jsou velmi aktivní: Rády skáčou, šplhají, běhají, prozkoumávají… Devon rex určitě není postelový lenoch. Potřebuje své herní místo, svoje velké hřiště a vás jako podmět neustálých her.

Mají značný apetit: Ačkoliv se jedná o malé plemeno, devon rex velmi rády papají. Díky své aktivní povaze mají totiž rychlý metabolismus a po vyčerpávajícím řádění naberou energii nejlépe ve vydatném jídle.

Jsou velmi veselé: Jsou stále dobře naladěné a připravené na mazlení, novou hru, procházku, nebo cokoliv, co si pro ně vymyslíte.



„Hypoalergení plemeno“

Není to sice zcela hypoalergení kočka, ale mnozí alergici devon rex dobře snáší. Předtím, než si ale devon rex jako alergik pořídíte, určitě kontaktujte chovatele a svoji snášenlivost na toto plemeno si vyzkoušejte. Více informací pro alergiky, kteří by si rádi pořídili kočičku můžete najít i v našem článku: Jakou kočku, když mám alergii?


Na co před pořízení devon rex myslet?

  • Protože mají devon rex krátkou srst, která neudrží příliš mnoho tepla rozhodně se nedoporučuje nechávat kočičky venku bez přístupu domů, kdykoliv bude potřebovat.

  • Podobně jako její nahatí příbuzní i u devon rex je třeba častěji čistit ušní maz.

  • Počítejte nejen s tím, že je kočička velmi aktivní a potřebuje pozornost, ale také s tím, že se díky svému malému tělíčku a mrštnosti dostane opravdu všude.

  • Protože ráda leze, škrabe, běhá a hraje si, bude pro mnohé majitele vhodné naučit se kočičce stříhat drápky.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page