top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Tonkinská kočka

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Tak kterou kněžnu vám připomíná, siamskou, nebo barmskou?

Neznámé plemeno, které ale vděčí za povahu i tělesnou krásu dvěma slavným plemenům – siamské a barmské kočce. Je tonkinská kočka stejně extrovertní? A jak toto plemeno vypadá?

Znásobte dávky lásky

Péče o srst je jednoduchá, stačí každodenní hlazení a mazlení, sem tam vyčesání hřebenem, a kožíšek bude krásně lesklý. Tonkinka má většinou váhu mezi třema až pěti kily. Typická je pro ni hranatá hlava a oči tvaru mandle, většinou modrozelené barvy. Nejčastěji potkáte modrou, hnědou, žíhanou, lila, želvovinovou nebo bílou tonkinskou kočku.

Toto plemeno vypadá na první pohled velmi něžně a ladně, budete-li si ji chtít pochovat, překvapí vás, jak je těžká. Je třeba dávat pozor na ocásek, ten se totiž na konci zužuje do špičky a může se snadno zlomit. Roztomilou hlavičku doplňují špičatá a široce posazená ouška.

Barmu, nebo siamku?

V tonkinské kočce se siamské a barmské kočky prostě nezapřou. Jsou už od pradávna královnami, proto si náležitě užívají lidskou pozornost. Rády se stanou středem pozornosti. Protože mají v sobě velkou dávku zvědavosti a inteligence, naučí se i aportovat míček, otevřít dveře nebo kohoutek v koupelně.

Jejími nejlepšími kámoši se mohou stát psi, ale i děti. Dokonce většinou ochotně přijme i jinou kočičí společnici, pozornost jí ale nesmí být nikdy upřena. A právě díky tomuto povahovému rysu se tonkinské kočky hojně využívají v zooterapii.

Prvorepubliková kráska

Tonkinská kočka vznikla křížením siamské, s níž se často plete, a barmské kočky. Zajímavostí je, že šlechtění začalo v Kanadě, a to se předtím nikdy nestalo. První tonkinská kočička byla na světě už ve třicátých letech minulého století v asijské Barmě.

Plemeno tonkinské kočky není ve světě příliš rozšířené, proto budeme rádi, pokud nám do komentářů napíšete vlastní zážitky s touto elegantní kočičí rasou a připojíte fotky!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page