top of page

CATIO MAGAZÍN

10 nejčastějších kočičích onemocnění

Aktualizováno: 15. 3. 2021


Víte, podle čeho poznat, že je váš kočičí miláček nemocný?

Nemoc si nevybírá, zastihnout může nečekaně nás, nebo naše miláčky. Narozdíl ale od lidí, kočičky nedokáží říct, že je něco špatně. Mnoho kočiček na sobě nedá znát, že se jim něco děje, dokud to není opravdu zlé. Kočky jsou totiž od přírody bojovnice s velkou chutí žít. Proto je na nás – na páníčcích – abychom si případných obtíží včas všimli a kočičce pomohli. 

 

1. Červíci a jiní paraziti

Kočky mohou snadno získat nejrůznějších střevní parazity (i takové, kteří se označují jako červi). Koťátka jsou k nim zvlášť náchylná, protože se jejich tělíčko a s ním i imunitní systém, teprve vyvíjí, proto se zvířata odčervují už od raného věku. Ale ani dospělá a zdravá kočka nemá při kontaktu s parazity vyhráno! Nákaza střevními parazity se může projevovat například průjemem, krvavou stolicí, hlenem přítomným ve stolici, případným otokem kolem řitního otvoru. Kočička, která má červíky bývá “smutnější” než běžně. Mnohdy červníky můžete přímo vidět ve stolici, případně je zahlédnout kolem řitního otvoru kočičky. Kočka kvůli nim mívá nafouklé břicho, přitom ale trpí průjmem a ztrácí hmotnost. Pokud některý z příznaků zaznamenáte, návštěvu veterináře neodkládejte! Jak správně odčervit kočičku si můžete přečíst v našem článku.


Poznámka redakce: Průjem a plynatost může způsobovat i špatná strava, změna jídelníčku, nebo příliš mnoho “měkkého” jídla (konzervy). 

2. Infekce dýchacích cest

Stejně jako u lidí poznáte infekci horních cest dýchacích u kočičky kýcháním, nebo rýmou, někdy dokonce i škytáním. Pokud onemocnění přešlo už i na spodní cesty dýchací (dýchací trubice, plíce), kočička většinou kašle, má viditelné potíže s dechem (dušnost, otevřená tlamička při dýchání). Symptomy jsou často doprovázené nechutenstvím, horečkou, nebo celkovou únavou.  O rýmě a zápalu plic si můžete přečíst v našem rozhovoru s MVDr. Načeradskou.


3. Kožní onemocnění 

Plísňová infekce, vysušená pokožka, alergie… Všechny se mohou projevovat častým škrábáním. Pokud se jedná o plísňovou infekci všimnete si vypadaných míst v kočičí srsti, na kterých místo běžné pokožky objevíte malé loupající se šupinky kůže. Infekce se obvykle špatně léčí, proto byste měli s léčbou začít, co nejdříve. 


4. Rakovina

Rakovina je zákeřná u kočiček stejně jako u lidí. Její symptomy mohou vypadat jako symptomy jiných onemocnění, jindy se symptomy dlouho ani neobjeví. Nejčastější symptomy, kterých si ale můžete včas všimnout jsou: bouličky na kůži, abnormální zápach (z tlamičky, z uší…), výtoky, nehojící se (mokvavé) poranění, hubnutí, ztráta chuti k jídlu, smutek/změna chování a nálad, změna ve stolici (krev, hlen..), bolest (nepříklad při doteku).


5. Oční problémy

Oči mohou být zarudlé, zakalené, může jí z nich “téct”, mohou se kočičce až zalepovat. Kočičky, stejně jako lidi, může postihnout zánět spojivek, šedý základ, nebo zánět. 


6. Močové kameny

Kočky mívají sklony k dehydrataci. Pokud kočičky málo pijí, mají nekvalitní krmivo, jsou vystaveny často, nebo po delší dobu stresu – mohou se jim udělat močové kameny. Kočička s močovými kameny bude často navštěvovat toaletu a u močení může také hlasitě mňoukat. V moči kočky lze najít i krev. Některé kočičky začnou kvůli nemoci čůrat mimo toaletu – je to proto, že je vyprazdňování bolí, a proto kočky se snaží na svůj problém upozornit. 


Poznámka redakce: Močení mimo toaletu může mít za následek i nedostatek pozornosti, který kočička pociťuje, strach, stres, nový přírůstek do rodiny, nebo cokoliv dalšího s čím kočička není spokojená. 

7. FelV

FelV neboli virová leukémie koček je strašákem zejména pro ty, kteří nechávají kočičku běhat volně venku. Riziko nákazy hrozí například, když se kočička popere s cizí volně žijící kočičkou. Symptomy se objevují postupně – celkově lze ale pozorovat, že kočička chřadne a něco se s ní děje. Časté jsou zvětšené mízní uzliny, záněty dásní, kůže, průjem aj. V pozdějším stádiu nemoci je časté rakovinné bujení. Nutná je proto včasná diagnostika a nasazení léků.


Poznámka redakce: Kočičí FelV není přenosný na člověka a kočička díky lékům může žít i dlouhý a plnohodnotný život. Nebojte se proto dát šanci na hezký život i FelV pozitivní kočičce!

8. FIV “kočičí AIDS”

FIV je druhým strašákem pro všechny, kteří nechávají svoji kočičku volně se toulat po okolí. Virus se může projevit až několik let po přenosu – dochází k oslabení imunity a díky tomu také k častým zánětům (oči, kůže, uši…), kočičky mohou mít horečku a být apatické. Nemoc nelze léčit, kočičky s ní ale mohou žít dlouhý plnohodnotný život, dostane-li se jim dostatek péče. Důležité je kočičku s FIV pravidelně sledovat a kontrolovat a jakékoliv potíže nebo podezření na nemoc okamžitě řešit s veterinářem. 

9. Cukrovka 

K cukrovce, podobně jako u lidí, mají větší sklony obézní a starší kočičky, ale není to pravidlem. Kočička začne hubnout, ačkoliv se stravuje pořád stejně, častěji pije a v důsledku toho chodí častěji na toaletu, objevuje se zhoršení kvality srsti, opakující se infekce močového měchýře, zvracení…

 10. Porucha funkce ledvin

Jedním z prvních symptomů nemocných ledvin je, že kočička hodně pije a často chodí na toaletu. Později se může objevit také nechutenství, apatie, zvracení a hubnutí. Protože se první symptomy velmi podobají například stavu s močovými kameny, nebo cukrovce, je zásadní konzultovat stav vaší kočičky s veterinářem včas. 


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page