top of page

CATIO MAGAZÍN

Tygr nebo lev: Komu je kočka podobnější?

Aktualizováno: 8. 5. 2022


Poznáváte svoji kočku? Micka nebo Mourek mají možná při pohledu do zrcadla pocit, že jsou šelmy.

Kočka domácí je potomkem africké kočky a asijské kočky stepní. Zabralo to dost tisíciletí, než se nechala přesvědčit a dala lidem pocit, že je konečně ochočená. Ve skutečnosti je to pořád malá verze kočkovitých rodu Panthera (panteři). Má vaše kočka více z tygra nebo lva?


Tygr: Posel bohů chránících stromy


Indičtí domorodci označovali tygra jako posla bohů chránících stromy. Miluje prý vodu a zdatný jedinec uplave i několik kilometrů. Chodí neslyšně, je rychlý, obratný a samotářský. Říká se mu také král tajgy. Bohužel patří mezi ohrožené druhy. Tygrů bylo devět poddruhů, tři poddruhy byly vyhubeny. Váha samců je až 250 kilogramů (oproti samicím, které mají maximálně 160 kilogramů). Tygr žije přibližně 16, nejdéle však 26 let. Tygr potřebuje přístup k vodě a svoji kořist vydrží stopovat velice dlouho.


Tip redakce: Seznam ohrožených zvířat zahrnuje tygra. Podívat se na něj můžete zde.

Bílý lev jako vyslanec hvězd


V africké Timbavati kdysi vládla královna Numbi. Legenda říká, že za její vlády spadla hvězda a dala vzniknout bílým lvům. Věří se, že bílí lvi mají lidem předat poselství a varování. Zajímavé je, že lev je symbolem kuráže a cti i v různých dalších kulturách po světě. Bohužel i lvi patří mezi zranitelné druhy, protože volně žijící kusy lva pustinného jsou od sebe geograficky vzdálené, a to není dobré pro genofond této šelmy. Samice mohou mít až 165 kilogramů, samci i 250 kilogramů. V divočině se dožívají asi 14 let, v zajetí až 20. Lvice loví společně, lvi spíše samostatně. Spojuje je ochrana kořisti před dalšími predátory. Odpočívají až dvacet hodin denně.


Kočka a její podobnost s oběma šelmami


Kočka našlapuje potichoučku jako tygr. Některé kočky také dbají na kvalitu pitné vody ve svém prostředí. Ptáčky a myšky sledují ostřížím zrakem. Co je spojuje se lvem pustinným? Třeba vášeň pro spánek a naše důvěra, že od nás odhánějí nemoci a zlo. Podle výzkumu vědců z týmu Jižní Koreje jsou ovšem z 95,6 % geneticky podobné tygrovi. Je to překvapení?


Foto: blende12

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page