top of page

CATIO MAGAZÍN

Jakou rychlostí běhají kočky?

Aktualizováno: 10. 1. 2021


Tři, dva a jedna už nepotřebuji, pádím...

O tom, že nejrychlejší kočkovitou šelmou je gepard, není sporu. Víte ale, jakou rychlost může vyvinout vaše kočičí dáma nebo gentleman? Jak je na tom kočka ve srovnání s člověkem?


Kdo je lepší atlet – člověk nebo kočka?

Díky stavbě těla jsou kočky mnohem zdatnějšími běžci, než člověk. A to dokonce i ve srovnání s nejlepšími atlety. Člověk může vyvinout rychlost až 43 kilometrů za hodinu, kočka 48. Je to díky rozložení svalů, které jí pomáhají odrážet se od země. Nepotřebuje se také nijak zahřívat a rozcvičovat. A už vůbec ne motivovat. Běží, když chce. 


Co motivuje kočky k běhu?

Motivací nemyslíme psa od sousedů nebo bujaré běhy po vyprázdnění (některé kočky se po vyprázdnění rozběhnou, to je dáno prý dávným instinktem, který je ochraňoval před dravci, kteří by je mohli sledovat). Kočka je nejčastěji motivována kořistí nebo hrou. Což pro ni může být totéž. Některé kočky mohou také běhat ve zběsilém tempu ze stresu. 


Nejrychlejší kočky planety

Kočka je velice šikovný atlet, stejně jako její příbuzní z rodu kočkovitých šelem. Zvládá různé sportovní disciplíny jako skok do výšky, plížení, tichý sprint, aj. Musí zachovávat rozvahu kvůli větším predátorům, proto je opatrná i když pronásleduje svoji kořist. Kočka domácí není sice mezi kočkovitými nejrychlejší, ale stále předstihuje značnou část savců. Gepard, serval, karakal a puma patří k nejrychleji upalujícím šelmám, kočka domácí je v závěsu za rysem, lvem nebo levhartem. 


Vliv povahy na aktivitu

Všechny kočky mají svoji jedinečnou povahu. Některá reaguje na stres zvýšenou aktivitou, jiná upadne do letargie. Proto svoji kočku ochraňujte před auty na ulici a počítejte, že po sedmém roku věku jde již o kočičího seniora, byť může být aktivní celou řádku dalších let… Nápady na vybudování bezpečné kočičí posilovny najdete zde. O tom, jak uzpůsobit kočičí domácnost tak, aby byla kočka spokojená, si povíme někdy příště. 


Fotografie: rihaij, Pixabay


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page