top of page

CATIO MAGAZÍN

Tajemství tříbarevných koček



Tříbarevnou kočku viděl asi každý z nás. A určitě se všichni shodneme na tom, že tato barva má své kouzlo. Možná ale nevíte, že takzvaná "želvovinová" (název této barvy) je v drtivé většině kočka. Co byste ještě měli o těchto krasavicích vědět?

 

Tříbarevná kočka je kočka s bílou, černou a rezavou srstí. Pokud se však na zbarvení koček podíváme z odborného hlediska, tříbarevná kočka má ve skutečnosti pouze dvě barvy - černou a rezavou. Bílá barva není z pohledu odborníků barvou, ale výsledkem absence barvy. Za barvu srsti jsou zodpovědné chromozomy, samice mají kombinaci XX a samci XY. Díky tomu si kočky mohou dopřát více než jednu barvu a mohou být dokonce tříbarevné. To však neznamená, že kocour nemůže mít toto zbarvení. Je to však velmi vzácné. Tříbarevný kocour se vyskytuje přibližně u jedné ze 3000 koček a pouze jedna z 10 000 je plodná.


Druhy tříbarevných koček

Tříbarevné kočičky jsou hojně zastoupeny v různých plemenech. Vyskytují se jak s dlouhou, tak s krátkou srstí. Podle toho rozlišujeme dvě skupiny - kalikové a kari kočky. Calico mají tři snadno rozpoznatelné barvy a bývají úspěšnější při výběru majitelů. Druhé, Carey, jsou převážně červené a černé. Toto zbarvení se často nazývá želvovinové a bohužel není tak oblíbené. Někteří lidé dokonce tvrdí, že tyto kočky jsou ošklivé.



Povaha

Tříbarevné kočičky jsou většinou velmi milé a laskavé. Bývají i hravé. Pokud tedy hledáte aktivního společníka, se kterým se nebudete nudit, tříbarevka by pro vás mohla být vhodnou volbou.


Mýty a tajemství

Tříbarevné micky jsou hojně zastoupené v různých kulturách. Například v Japonsku jim jsou připisovány až nadpřirozené schopnosti. Japonci totiž věří, že tyto kočky přináší do domu peníze a štěstí. Určitě jste si už někdy všimli kočičky Maneki-neko, typické figurky v podobě kočky, která pohybuje jednou packou.


Americký stát Maryland dokonce vyhlásil tříbarevnou kočičku jako jeden ze svých znaků. Její barvy se totiž shodují s barvami jejich vlajky.


I Irové věří, že mají tříbarevné kočičky určité nadpřirozené schopnosti. Tentokrát ale ne v pozitivním smyslu - podle irské kultury může takto zbarvená kočička způsobit bradavice.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page