top of page

CATIO MAGAZÍN

Role kočkovitých v přírodě

Aktualizováno: 20. 3. 2021


Jsem jen malá šelma, vlastně šelmička. Zato moji bratranci z rodu kočkovitých by mohli vyprávět...

Každý živočich na světě má své nezastupitelné místo v ekosystému Země. Stejně tomu je u šelem kočkovitých. Ty trpí tím, jak se člověk rozšiřuje do jejich přirozeného prostředí. Které druhy kočkovitých jsou ohrožené? Ohrožují toulavé kočky původní druhy? 


Od jaguára v Mexiku do současnosti

Se symbolem Jaguára se setkáváme už v Mayské nebo Aztécké kultuře. Šelmy nás tedy přirozeně provází už velmi dlouhou dobu. Proč někteří lidé argumentují jejich nebezpečností a nutností lovu? Je to dané zřejmě tím, že ještě nikdy člověk nezasahoval do jejich přirozeného prostředí tolik jako v posledním století. Aby kočkovité šelmy přežily, musí mít na svém teritoriu v dostatečném počtu jedinců tak, aby jejich populace nebyla ohrožena požáry nebo záplavami. Snížení počtu kusů vede k nižší přizpůsobivosti celé populace šelem. Ovšem pro drobné savce a některé druhy ptáků jsou až desetkrát nebezpečnější toulavé domácí kočky než šelmy. Ty naopak pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu.


Nejvíce ohrožené kočkovité šelmy

V minulosti byl nejvíce loven lev asijský (perský). Od lovu pro zábavu ale řada lidí ustoupila, jelikož se již hojně diskutuje blahobyt všech zvířat. Nejen mazlíčků, ale i těch z cirkusů nebo volně žijících. Dalším ohroženým druhem je gepard indický, který žil na území Íránu (tento druh téměř vymizel). Dále jde o balijského nebo jávanského tygra, kaspického tygra (vyhynul), bengálského tygra (tento druh tygra dostal ještě šanci na přežití díky programu na záchranu, když v sedmdesátých letech počty výrazně poklesly). Kriticky ohroženou je také iriomotská kočka. 

Výčet stovky nejvíce ohrožených zvířat planety zde.

Rovnováha ekosystému Země může být dotčena, jak snižováním kočkovitých šelem, tak nárůstem počtu volně žijících koček. Příkladem je třeba Austrálie, kde volně žijící kočky ohrozily 22 druhů volně žijících živočichů. Proto je nutné podporovat programy pro zachování různých druhů šelem, stejně jako se starat o zdraví kočičí populace po světě. 

O projektu kastrace pouličních koček zde.  

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page