top of page

CATIO MAGAZÍN

Staňte se králi kočičí zábavy díky naším sedmi trikům

Hrát si s kočkou může na první pohled vypadat jako nenáročná zábava. Drbkání bříška zabere nějaký čas, hlazení mezi oušky taky. Ale co pak? Jak na to, aby se s Vámi kočička opravdu zabavila a nenudila ani chvíli?

Sepsali jsme pro Vás tipy, pomocí kterých se stanete snem všech koček, které se občas nudí. Také Vám prozradíme, že některé tipy jsme získali od našich Catio Hrdinek, věnující se péči o kočky profesionálně. Jdeme na to!

Zaútočte na základní pudy

Kočky jsou od přírody šelmy. Některé možná trochu méně, možná zpohodlněly příjemným životem v našich vlídných domácnostech, ale to neznamená, že v nich kočičí pudy nepůjdou probudit! Bude to snadné, věřte nám, a bude to bavit Vás i kočičky! Na kousek lana nebo provázku nebo hůlky přivažte kořist. Tedy, kořist to bude v očích Vaší kočky, ve skutečnosti se bude jednat o kousek nějaké načechrané látky nebo třeba plyšové hračky. Provázek laškovně předvádějte před svou kočkou, brzy jí to nedá a začne lovit. Občas ucukněte, občas nechte kočičku vyhrát. Brzy ji hra začne bavit, uvidíte!

Červené světýlko ji pobaví

Alternativa k prvnímu bodu, když se Vám zrovna nedostává provázků, hůlek či hraček na navnadění. Sežeňte si malou slabší baterku, mající mód laseru. Poskakující červený bod bude neodolatelnou kořistí, když se bude míhat na bílé stěně. Kočka vytasí packy do boje a pořádně se vyřádí. S laserem platí dvě zásady, které byste měli mít na paměti. Neposviťte kočce do očí, uvědomme si, jak nepříjemné to je nám, lidem! Natož mazlíček, jehož oči jsou citlivější než naše. Laserem tedy vždy miřte přímo na stěnu, nebo podlahu, nikdy ne přímo na zvíře. Druhým bodem je zvířecí bezpečnost, která při takové hře přechází na Vaši hlavu. Kočička může být natolik zaujata lovením červené tečky, že nemusí vnímat okolí. Nenavádějte ji proto do žádných nebezpečných míst s ostrými rohy a výběžky.

Aport pro kočku?

Že je aport psí výsada? To asi ano, ale to neznamená, že by nezabavil i kočičku. Vezměte si na pomoc obyčejný list papíru, demonstrativně, nahlas ho zmačkejte, přímo před zraky Vašeho mazlíčka. Párkrát jí papírovou kuličkou zamávejte před obličejem a poté pomalu hoďte do volného prostoru. Kočku by nový předmět měl upoutat a jít ho prozkoumat. Pokud nebude papír dostatečně atraktivní, vyměňte ho za pamlsek.

Kočičí zápas, aneb vzhůru do ringu

Trošku si zazápasit vytrhne z letargie i tu nejznuděnější kočku. Touto radou Vás ale nenabádáme, abyste vypustili svého miláčka mezi nějaké kočičí rváče. Soupeře mu snadno vytvoříte sami. Rukou se připližte ke svému bojovníkovi a nechte ho, ať hlavičkou šťouchá ho Vaší ruky, ať s Vámi packama bojuje. Při této hře kočky většinou nevytahují do boje drápky, ale vyloučit se to nedá. Pokud tedy utržíte válečná zranění, berte je sportovně.

Koulelo se, koulelo

Pronásledování pohyblivých hraček patří k nejoblíbenějším činnostem v rámci aktivní hry. Nemusíte zrovna pořídit nejnovější prototyp motorové myši, úplně klidně si vystačíte s drobnostmi, co máte doma. Jen je chytře využít.Vezměte obyčejný ping pongový míček a jemně ho pošlete směrem ke kočce tak, aby si ho všimla. Pokud ho její oči nezaregistrují, zopakujte poslání ještě jednou. Pomalý pohyb předmětu by měl kočku zaujmout a nic netušící míček se stát kořistí. Pak si již nechte kočku hrát dle libosti, kousat, posílat a znovu chytat.

Krabice od bot nepatří do odpadků

Kočka se možná cítí být pánem Vaší domácnosti, ale přece jenom, někde v koutku duše možná tuší, že na takový prostor je malá. Dopřejte jí tedy místo, které bude patřit opravdu jen jí. Na pomoc si vezměte papírovou krabici a otočte ji dnem vzhůru. Kočička tak získá své vlastní teritorium, které si jako správná šelma může hlídat a vlastit. Při této hře dbejte na to, abyste nezvolili špatný rozměr krabice, neměla by být příliš vysoká, aby měla kočka kdykoliv možnost úniku. Vyvarujte se také krabic, ve kterých jste přechovávali chemikálie nebo podobné záležitosti. Kočičím vouskům by takové prostředí nemuselo být vůbec příjemné!

Sushi počká, teď si bude hrát kočka

Máte doma nějakou rýži? Tak pokud ji zrovna nechystáte k obědu, mohla by mít i jiné využití. V papírnictví nebo hračkářství si kupte plastové velikonoční vajíčko, takové, které půjde rozdělat na dvě části a opět spojit. Pokud zrovna není sezóna, nezoufejte, postačí i prázdná vnitřní část z Kinder vajíček. Jedno nebo druhé naplňte zmiňovanou rýží a nově vzniklou hračkou zachrastěte před svou kočkou. Zvuk by ji měl upoutat a měla by vyrazit vstříc zábavě.

Nenechte hračky zevšednět

Máte od nás hned několik tipů, jak nějaké ty hračky vyrobit. Aby byly pro kočku pořád atraktivní, musejí ale zůstat tak trochu vzácné. Jak na to? Rozdělte je na ty, které zůstanou po celou dobu v kočičí péči a na ty, které použijete jen při společné hře. Poté vždy, když si s kočkou dohrajete, schovejte hračky třeba do uzamykatelné skříňky, zkrátka tak, aby k ni neměl mazlík přístup. Díky tomu, že zmíněné hračky zůstanou výsadou Vašich her, bude se na ně kočka moci znovu a znovu těšit.

Doufáme, že se Vám článek o hračkách a zábavě s kočkou líbil. Budeme moc rádi za Vaši zpětnou vazbu na Facebooku, směle se pusťte do diskuze a řekněte nám, co se Vám líbilo a co byste si přáli do příště změnit.

Dopředu už Vám také můžeme prozradit, že některý z dalších článků opět naváže na téma hraní s kočkami, ovšem více se zaměříme na to, jaké zásady u her platí a také jak rozpoznat signály, že si kočka (ne)chce hrát.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page