top of page

CATIO MAGAZÍN

Socializace kočky z útulku v rodině

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Jsem nedůvěřivý, zklamaný, ale moc chci novou rodinu...

Možná se zatím jen rozhlížíte, váháte, zda si vzít kočičku z chovu nebo dát šanci starší kočce z útulku (koťata se umisťují rychleji). Ať tak, či onak, je vhodné se zamyslet, jak ji budete socializovat a přivykat chodu vaší rodiny. Dobrý pocit z pomoci někomu potřebnému za to stojí.

Než přijde

Někdo přichází ke kočce nahodile, jiný pečlivě a dlouho vybírá nejvhodnější kočku do své domácnosti. Je vhodné zmapovat svoje časové možnosti (práce, kroužky dětí, víkendové zápasy, atd.) a vybrat kočku vhodnou s ohledem na další členy domácnosti (další mazlíčči, děti, alergici, atd.). Někdo chce kočku “bezúdržbovou”, jiný vydrží hodiny česat…

Pokud vybíráte z nabídky kočičích útulků, ověřte, zda jde o útulek s registrací u místní veterinární správy (a tím i důvěryhodné zařízení). Některé útulky nabízí v adopční smlouvě klauzuli o doživotním vrácení kočky, což může být řešení, pokud se chovateli nečekaně a dramaticky změní zdravotní stav.

Zdraví a chování v útulku

Zvířátko si prohlédněte v jeho dočasném domově, třeba i opakovaně jej navštivte. Je dobré vědět, jak si kočka vede s dalšími zvířaty a lidmi v útulku, zda snese pachy, zvuky, čeho se bojí. Nebojte se dát šanci i třeba starší kočce, která se k vám “má”, protože tam je větší pravděpodobnost vzájemné sympatie. Nechá se kočka od vás pochovat? Máte vyhráno.

Zkoumání “historie” kočky je užitečné i kvůli prodělaným úrazům, traumatickým zážitkům (zejména spojeným s příchodem do útulku) nebo nemocem (nejdůležitější je vědět, zda byla testována na FeLV/FIV). Doporučuje se mít vyhledaného veterináře ještě před dovezením mazlíka domů, ideálně takového, který je obeznámen s příběhem vaší kočky. U mladších zvířat můžete zvážit pojištění mazlíčků.

Přivykání

Pokud máte připravené vybavení (nový záchod, misky, kartáč, léky, aj.), nic vám nebrání začít se socializací kočky hned u vstupních dveří. Žijí-li s vámi další zvířátka, dejte jim čas, aby se seznámili. Zkoušejte různé hračky (nemusíte vše kupovat, našim kočkám se nejvíce líbí velikonoční mrskačka, krabice nebo papírové tašky). Kočku seznamujte s novou rutinou.

Ikdyž se bude zdát, že to trvá, že je kočka nedůvěřivá, že nereaguje, je to jen jedna etapa na vaší společné cestě. Bonding je důležitý u koček, stejně jako u mimin a čím starší kočka, tím více času může být potřeba. První společné měsíce se nesou ve znamení mapování návyků, ladí se zdraví i imunita.

Soužití jako vejce s překvapením

První týdny nechejte novou kočku dostatečně spát. A jemně ji usměrňujte. Aby používala škrabadlo a ne sedačku. Aby používala kočičí záchod, ne matraci. Aby se nebála se uvolnit a pohrála si. Ujišťujte ji, že je v bezpečí. Toto zvíře vám bude vděčné, můžete ho zachránit před doživotní samotou.

Pro udržení kondice, dobré nálady a hravosti, jí můžete později pořídit druhou kočku, která jí bude dělat společnost a zajistí jí mentální rozcvičku díky vzájemné interakci.

Máte nalezence nebo kočku z útulku? Čím vás nejvíce rozesměje?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page