top of page

CATIO MAGAZÍN

Sama doma: Jak dlouho je příliš dlouho?

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Mýty o kočkách jsou stejně nesmrtelné jako jejich vtipná videa. Jedním z nejrozšířenějších mýtů je tvrzení, že jsou kočky natolik nezávislé, že se obejdou bez lidské společnosti. Není výjimkou, když za námi kočička přijde do postele a začne nám spokojeně vrnět do ucha. Na druhou stranu ale zase nemá problém odejít.

Další mylnou představou je mýtus o rezervované, nezávislé kočce, tedy kočce, která je zkrátka v pohodě i ve chvíli, kdy jí nejsme na blízku. Rada pro ty, co přemýšlí o koupi nového mazlíčka, je – pokud jste hodně pryč, nepořizujte si psa, ale kočku. Hodně lidí věří, že kočky dokáží být doma samy dlouhé hodiny, dokonce i třeba řadu dní nebo i měsíců – prostě tak dlouho, dokud mají dostatek jídla a pití.

Zde se však jedná opravdu o mýtus. Ve chvíli, kdy jsou domácí kočky chované jako společenské zvíře v domácnosti, pravděpodobně potřebují lidskou společnost stejně, jako právě psi.

Kočky jako socializovaná zvířata

Jeden z nejoblíbenějších postů na blogu All Dogs Go To Heaven When leaving a dog home alone, how long is too long? vyvolal obavy, že někteří psi z chovných stanic zůstávají dlouhé hodiny sami doma. Vzhledem k tomu, že jsou psi velmi společenská zvířata, je pro ně odluka od lidských parťáků problematická. Bohužel ale neexistuje žádná odpověď na to, jak dlouho je příliš dlouho. Veterináři a další odborníci se shodují na tom, že čtyři hodiny jsou většinou v pořádku. Delší doba může být ale těžká.

Ale co kočky? Je tu nějaké pravidlo, podle kterého bychom se měli řídit? Odpověď vás možná překvapí.

Podle našich zdrojů tuto otázku nikdo nikdy nezkoumal. Dokonce neexistuje ani žádný výzkum, který by se zaměřoval na to, jak moc ovlivňuje odloučení kvalitní životní podmínky našich kočičích mazlíčků (zdroje týkající se této problematiky naleznete zde). Takže odpověď na otázku Jak dlouho je příliš dlouho na to, aby byla kočka sama doma“ zní: To nikdo neví.

Víme ale, že mýty o emočním vývoji a chováním koček se rozcházejí. Jedním z prvních vyvrácených je právě mýtus o osamělé, nezávislé kočce, kterou nezajímá to, zda s ní jsme nebo nejsme. Dvě nedávné studie (zde a zde) prozrazují, že kočky jsou naopak velmi společenské a často si se svými lidskými rodinami vytváří opravdu silné citové vazby. Je pravdou, že se o kočkách nepíše tolik, ale to neznamená, že nezažívají osamělost, někdy i nudu.

Jak dlouho kočky zůstávají průměrně samy doma? Ani na to neznáme odpověď, protože ani v tomto případě nebyly dodnes shromážděné žádné statistické údaje.

V podstatě neexistuje ani žádný manuál, který by nám prozradil, čím vším můžeme naší kočičce zaručit opravdu kvalitní životní podmínky. Je možné (ale ne dokázané), že kočky žijící ve volné přírodě můžou snášet samotu lépe.

Každá kočka je unikát. Z toho důvodu se pak těžce škatulkuje – některé kočky jsou spokojené v přítomnosti jiných zvířat, jiné upřednostňují pouze lidské parťáky. To, co může ohrozit spokojený psí život, může kočce naprosto vyhovovat.

Co když nemám nikoho, kdo by se postaral o mojí kočku?

Pokud pracujete nebo musíte někam odjet, určitě se porozhlédněte po někom, kdo se o vaší kočku postará. Ona si totiž zaslouží někoho, kdo ji věnuje pozornost a chybějící lásku. Ne pro všechny lidi je ale samozřejmostí věnovat kočce svůj čas, proto s výběrem toho nejlepšího „hlídače“ nespěchejte.

Určitě můžete pro svojí kočičku koupit nějaký parádní kočičí strom, který ji na nějakou dobu zabaví. Můžete si i pořídit podavače s jídlem, které se plní automaticky. Dále jí můžete pořídit dalšího kočičího kámoše, se kterým se vzájemně zaměstnají. To ale není vždy tím nejlepším řešením. Pokud odjíždíte na dovolenou, služební cestu, nebo za rodinou na delší dobu, určitě se porozhlédněte po kvalitní náhradě, která kočku nejen nakrmí, ale také zkontroluje a případně zařídí vše potřebné. Od toho jsme tu například my, tým Catio.cz Hrdinů, kteří se vám o kočičku postarají 365 dní v roce ve chvíli, kdy vy nemůžete. Více o našem hlídání najdete přímo zde na našich stránkách.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page