top of page

CATIO MAGAZÍN

Recenze: Kocour Bob

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Nezapomenutelná dvojka...

Příběh zraněného rezavého kocoura Boba, který si adoptuje drogově závislého pouličního umělce Jamese (Luke Treadaway). Relativně předvídatelná zápletka dokáže přece jen chytit za srdce nejen ty, které si některá kočičí duše adoptovala také. Doporučíme raději knihu, nebo film?

Šedivý a zdánlivě nepřátelský Londýn zdůrazňuje Jamesovu povahu a celou jeho životní situaci, jako protiklad ovšem příjemně kontrastuje s omláceným a zkoušeným srdcem opuštěného kocoura, stejně jako s jeho zářivým kožichem.

Další z mnoha?

Čtenáři a diváci se možná mohou zdát unavení teatrálními a po povrchu klouzajícími příběhy nepochopených, a na druhou stranu absolutně milovaných domácích mazlíčků, počínaje dílem Marley a já a konče hvězdou internetu Grumpy Cat. Ovšem Kocour Bob po povrchu jednoznačně neklouže. Naopak zabředává do bažin sociálního vyloučení, drtivé závislosti a pomocné ruky metadonu.

Treadaway tvoří ve své roli laskavý kontrast proti měkkému kožichu Boba, který je vždy nablízku. Příběh zasáhne veškeré emoce včetně romantiky a dojemného smíření Jamesovy rodiny a jeho návrat ke spořádanému životu. Pro hloubavého čtenáře může být ovšem nejhlavnější myšlenka zklamáním – kolikrát jsme již zažili, že namísto záchrany kočky člověkem se stane pravý opak?

Změna velkoměsta a muže v něm ztraceném

James se postupně a s těžkostí dostává ze své závislosti, Bob ho pronásleduje do práce, trpělivě sedí na okenním parapetu nebo na rameni při hraní na ulici a tím ho přitahuje zpět ke společnosti a k lidskosti v ní.

Konec filmu i knihy si jistě každý domyslí. Ovšem v příběhu je přece jen několik nepředvídatelných zvratů. Dílo Kocour Bob zachycuje výše zmiňovaný šedivý Londýn, ovšem v průběhu se z něj stává vlídné a půvabné město, změkčované Jamesovou cestou za životem.

A jaký názor máte na Kocoura Boba vy? Doporučujeme film pro klidný večer a knihu pro ty, kteří dávají nejraději prostor své vlastní fantazii.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page