top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč mají kočky rády smradlavé věci?

Aktualizováno: 9. 12. 2020



Kočičky si pro svůj odpočinek rády vybírají neobvyklá místa. Čím “divnější”, tím lepší. Stalo se vám, že jste někdy svou číču našli v botníku nebo třeba na propoceném oblečení z posilovny? Pokud ano, mohl by vás zajímat i důvod, který vaši krasavici k tomuto chování vedl…

Naši kočičí svěřenci nejsou jedinými členy zvířecí říše, pro které jsou nevábně vonící předměty při nejmenší atraktivní. Pro zvířata je zápach velmi důležitý – přes své pachy umí totiž komunikovat s ostatními. Obyvatelé zvířecího světa totiž na pachy spoléhají asi tolik, jako my na zrak. Proto jsou kočičky opatrné a k prozkoumání nového předmětu používají především svůj čumáček.

Receptory

Podle Indian Journal of Veterinary Science jsou kočičí receptory vyvinuty až dvacetkrát více než ty naše. Právě proto cítí i to, co my ne. Navíc číči mají i speciální pachové žlázky, kterými si značkují své území. Tato místa najdete kolem tlamičky, pod bradou a na čele těsně pod oušky.

Značkování

Jak jste si již určitě všimli, kočičky se často zdraví tak, že na sebe “nalepí” své nosánky. Takto vítají i nás – nejdříve si nás musí pořádně očichat a až pak se rozhodnout, zda jsme hodni jejich společnosti či nikoliv. Pokud ano, často na nás skrze své mazlení přenáší své vlastní pachy – ano, kočičky si neznačkují jen místa, ale také nás :).

Zvědavost

Jak již bylo řečeno na začátku textu, kočičky si často pro svůj odpočinek vybírají dosti neobvyklá místa a předměty. Není výjimkou, kdy najdete kočičku spinkat na zapáchajících botech, pracovním oblečení nebo triku, které jste na sobě měli v posilovně. Pro kočičku je to vždy jeden velký a dobrodružný zážitek – díky těmto pachům s vámi dokáží znovu prožít den a dozvědět se něco zajímavého.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page