top of page

CATIO MAGAZÍN

Má moje kočička alergii?


Úporné svědění, které ne a ne zmizet - to je šílená představa. Nejhorší pak je to, když si pokožku poškrábete natolik, že se do ní dostane infekce. My, lidi, si v tuto chvíli uvědomíme, že si poškozenou kůži škrábat nesmíme, kočky to bohužel netuší. Jednou z příčin může být i alergie, která umí vašeho chlupaté kamaráda pěkně potrápit. Pokud se jí ale včas přijde na kloub a je léčená, dá se s ní vcelku normálně žít.

 

Co se děje?

Alergeny mají potenciál vyvolat v těle imunitní reakci, která se známá více jako alergická reakce. Jejich spouštěči může být u kočiček vícero. Kočičí imunitní systém reaguje na alergeny produkcí a uvolňováním chemických látek., které jsou viditelné i pouhým okem.


Jaké jsou projevy?

Alergie se u kočičky projevují nejčastěji na jejich kůže. Pokud se vaše číča nepřiměřeně škrábe, tře se o nábytek nebo koberec a škube hlavou, s velkou pravděpodobností se jedná právě o alergickou reakci. Nejčastějšími příčinami jsou prostředí, jídlo a blechy - tedy jejich kousnutí.

Prostředí

Tyto alergie do sebe kočička dostane vdechnutím. Je to v podstatě to samé jako lidská alergie - tedy na pyl, trávu, plísně, prach, houby, ale i třeba parfémy nebo kouř. V tomto případě je velmi těžké odhadnout, co přesně vaší kočičce vadí, nicméně pro její psychickou i zdravotní pohodu je to opravdu důležité.


Potravinové alergie

Nejčastějším příznakem potravinové alergie jsou kožní problémy. U některých kočiček se projevuje ale i zvracením nebo průjmem. Pokud zjistíte, že by tento problém mohl trápit právě vaši kočičku, doporučujeme navštívit veteránů. Zkušený veterinář udělá potřebné testy a nasadí kvalitní krmivo bez obsahu zbytečných dráždidel.


Blechy

Sliny zanechané po kousnutí blechami mohou způsobit vašemu chlupáčovi nepříjemnou alergickou reakci. Nejideálnější je proto celoroční prevence v podobě podávání antiparazitik, která pak sníží riziko výskytu blech.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page