top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí mýty – znáte je všechny?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kočky umí být, i po tolika letech společného soužití s lidmi, nepředvídatelné.

Jistě jste již od svých známých, přátel, nebo jiných chovatelů zvířátek slyšeli nejrůznější fakta, která se vám tak úplně nezdála, nebo vám připadala naprosto nesprávná. Kočky byly odjakživa tak trochu mýtická stvoření – společníci čarodějek a čarodějníků, nebo symbolem samotného zla. Dneska už naštěstí nejsme tak pověrčiví jako naši předci, přesto o kočičkách do dnes kolují nepravdivé mýty, které si mezi sebou nevědomě předáváme.

1) „Kočky jsou nenáročné na chov, nepotřebují příliš mnoho péče“

Tvrzení se pravděpodobně uchytilo ve srovnávání chovu pejsků a kočiček. Je pravda, že pejsci bývají zpravidla mnohem více fixování na člověka, to ovšem ale neznamená, že kočičky nepotřebují lásku a důslednou péči! Někdy je toto tvrzení nahrazeno specifičtějším, že kočky potřebují jen jídlo, pití, WC a místo na spaní. Ano, to je sice pravda, ale jedná se pouze o základní potřeby kočky. Lidé si často myslí, že mohou odjet a nechat kočičku samotnou s dostatkem jídla a pití, což je jednoznačná chyba! I kočičky potřebují svou rodinu, při dlouhém odloučení mohou pociťovat úzkosti, které mohou vyústit v nejrůznější problémy. Nepodceňujte proto kočičí péči a při cestování pryč si vždy zařiďte kočičí hlídání.

2) „Kočky žijící doma nemusí být vakcinovány“

Kočky žijící doma musí vakcinovány stejně tak, jako kočky pohybující se venku. Jak o tom informuje i CFA (Cat Fanciers’s Association), i domácí kočičky jsou vystavené kontaktu s mikroorganismy, které si jejich majitel přináší domů na oblečení nebo na botách. Tím samým pravidlem bychom se měli řídit i pro odčervování a preventivní zdravotní kontroly u veterináře. To že je kočička pouze doma neznamená, že je nepotřebuje! Potřebuje.

3) „Kočičky naprosto nesnáší vodu“

Každá kočka je individualita – má svou povahu, svoje zvyky, svoje chvíle, kdy se ráda mazlí a kdy má radši klid a taky svůj postoj k vodě. Pokud kočka nemá k vodě špatný vztah založený na špatné zkušenosti (nechtěné spadnutí do vody během dospívání apod.) je klidně možné, že vaše kočka má/bude mít ráda vodu. Určitě k plavání a cachtání se ve vodě kočičku nenuťte a nesnažte se ji do vody dát násilím (i přesto, že bude venku hic). Myslete na to, že tak jako člověk, je i každá kočička vyhraněná osobnost.


4) „Pro těhotné ženy je nebezpečné mít doma kočku (kvůli toxoplazmóze)“

Nejde o nemoc, kterou by přenášely výhradně kočičky, ­ mnohem častěji se touto nemocí nakazíte z neomyté zeleniny či syrového masa. Proto jsou hygienická pravidla základ. Mýt si ruce a vybírat pravidelně kočičí záchodek. Doporučuje se, aby v příběhu těhotenství kočičí WC vybíral někdo jiný, pokud to bude možné, pokud ne, je vhodné, aby budoucí maminka použila gumové rukavice. Riziko nákazy je pak téměř nulové. Chovat kočku doma i během těhotenství je tak bezpečné a není třeba kvůli tomu zbytečně vystresovat sebe nebo vašeho kočičího miláčka. Pokud jste ohledně této tematiky stále na pochybách, přečtěte si víc v našem článku: Toxoplazmóza a těhotenství: Je pro vás kočka rizikem?

5) „Odstranění kočičích drápků není pro kočku nebezpečné“

Nechat vaší kočičce vytrhnou drápky jenom proto, aby přestala drápat pohovku, či postel NENÍ řešením, jak se těchto kočičích „zlozvyků“ zbavit! Pro kočkovitou šelmičku (i vašeho mazlíka) jsou drápky nejdůležitějším loveckým a obranným nástrojem. Víme, že u vás doma nebude kočičák lovit asi nic jiného než vaše nohy a hračky – proto je třeba vědět, že se kočička po odstranění drápků nemůže ani přirozeně pohybovat. Nemůže šplhat a může mít potíže i při běhání. V ČR je naštěstí amputování drápků u kočiček zakázáno a bylo by klasifikováno jako týrání zvířat. Pokud vám tedy kočička škrábe nábytek, pořiďte vhodné škrabadlo, konzultujte nevhodné kočičí chování s odborníkem (veterinář), případně se naučte kočičce drápky stříhat.

6) „Je OK dávat kočičkám zbytky jídla ze stolu“

Věděli jste, že česnek nebo cibule může poškodit kočičí červené krvinky a zapříčinit anémii? Většina lidského jídla není pro kočičku energeticky výhodná, naopak jim může způsobit zdravotní komplikace. Kočičky potřebují přesně vyvážený jídelníček, proto, chcete-li vařit nejen pro vás, ale také pro vaši kočičku, s tímto rozhodnutím nezačínejte, dokud nebudete mít dostatečně nastudováno, co vaše kočičky smí a co potřebují. Pomoci vám k tomu mohou některé naše starší články: 8 potravin, které by vaše kočka neměla nikdy ochutnat, nebo Jak vařit pro vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page