top of page

CATIO MAGAZÍN

Kocour a moře

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Půjdu si dnes namočit packy nebo raději až jindy?

Můžeme si být jistí, že v koloběhu dějin bylo vždycky více koček, které k vodě (nebo plavbě) neměly kladný vztah. Ostatně, jak přesvědčit šelmu, která se vyvíjela desetitisíce let na souši a zvykala si dlouho jen na člověčí společnost, že by se měla plavit? Pár statečných koček se našlo.

Počátky plaveb

Ikdyž první archeologické stopy soužití koček s lidmi máme z Kypru a Turecka, první kočky se plavily na palubě egyptských lodí tisíce let nazpět. Další zmínky bychom našli také v oblasti Libanonu, Izraele nebo Řecka. Kočky byly také na palubách vikingských lodí. Mělo to prostý důvod – naši předci zjistili, že kočky jsou nepřekonatelnými spojenci v boji s hlodavci. Krysy a myši znamenaly jen jedno – potíže, nemoci a ztráty na zásobách. Ostatně i proto se je naši praotcové snažili přivábit do svých sídel. Kočky zajišťovaly ochranu před ničením zásob a byly důležité také v dobách morových epidemií.

Kočky v námořnickém

Ženy rybářů si prý doma chovaly černé kočky, které měly přinést jejich mužům štěstí a zajistit jim, aby se vrátili z plaveb domů. Podle toho, jak se kočka vítala s pánem domu, se prý poznalo, zda ho bude během pobytu na moři provázet štěstí nebo smůla. O kočky bylo pečováno s úctou. Mít kočku na palubě také znamenalo rozpoznat blížící se změnu počasí včas. Námořníci kočky pozorovali, při poklesu atmosférického tlaku kočky znervózněly a posádka tak mohla lépe určit, kdy přijde bouře. Kočky se vozily také z cest jako upomínka na daleké země. Pro některé oblasti ale rozšíření koček znamenalo (a znamená) ohrožení původních druhů. V Austrálii se kočky staly predátory pro různé druhy malých savců (kočky tam přicestovaly až přibližně v 17. století). Na pobřeží Tichého oceánu zase nepřímo ohrožují kolonie vyder. Ty jsou totiž ohroženy prvokem Toxoplasma gondoii (který se dostane z kočičích výkalů do moře). V dalších přímořských oblastech jsou kočky milovány dodnes (Malta, Řecko, Turecko, aj.).

Kočky s medailemi i bez

Jen sto let zpátky byly kočky častými společnicemi na lodích námořní pěchoty americké armády. Kočka Pooli dostala dokonce za svoji službu vyznamenání (sloužila na USS Fremont). Mezi mužstvem válečné lodi byla prý velmi oblíbená. Pokud by mohla kočka být mořským vlkem, pak by asi tento titul získala právě Pooli, která za svou službu dostala také svoji vlastní uniformu. Neměli bychom zapomenout na kočku Jenny, která dělala společnost lidem na palubě Titanicu. Moře se zavřelo nad ní i jejími koťaty. Ale ve vzpomínkách jednoho ze zachráněných zůstala navždy jako vřelé stvoření.

Foto: Dmitry Bayer, Unsplash.com

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page