top of page

CATIO MAGAZÍN

Jsou kočky žárlivé?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Vaše kočička stále mňouká, přede a snaží se vám být na blízku? Pozor! Může to být známka žárlivosti. Foto: yumeookami (ig)

Páníčkové na celém světě si s domácí mazlíčky povídají, říkají jim, že je milují a naopak tvrdí, že i kočičky je milují, rozumí jim, jsou naštvané nebo žárlivé. Mohou být kočičky opravdu žárlivé, nebo je tato typicky lidská vlastnost kočkám cizí? Nebudeme vás dlouho napínat, kočičky skutečně mohou být žárlivé a důvodů může být hned několik.

Jak to, že může být moje kočička žárlivá?

Kočky jsou přirozeně teritoriální zvířata – tato vlastnost se vztahuje nejen k místu na kterém žijí (byt, dům se zahradou, nejbližší okolí bydliště), ale také na ty, s kterými žijí tzn. na páníčky. Kočky tak podobně jako lidé mohou být snadno žárlivé využívá-li jejich území nějaké cizí zvíře, nebo člověk, případně nemá-li na ně páníček tolik času, co obvykle a věnuje se jiným věcem jako je práce, návštěva, pořízení si jiného mazlíka.

Každá kočička je navíc unikátní – jsou plemena, která jsou tolerantnější než jiná (např. mainská mývalí kočka) a pak plemena známá pro svoji žárlivou povahu (např. orientální krátkosrstá kočka). Přesto i to nejklidnější a nejtolerantnější plemeno může být žárlivější než jiné a naopak žárlivé plemeno se může ukázat jako překvapivě tolerantní. Kočičí povaha je vždy individuální!

Jaké jsou další důvody, proč je kočička žárlivá?

Kočičí žárlivost závistí nejen na plemenu a osobnosti kočičky, ale také na předchozí výchově, prostředí, ve kterém se kočka nachází (zda máte návštěvy často, nebo jen občas, zda žijete s dalšími mazlíky, či nikoliv) a také na interakci mezi kočičkou a páníčky (mazlení, hraní si apod). Větší změna může vašeho mazlíka sice i potěšit (pokud je vaše kočička odjakživa spíš bojácná, bude ráda, když k vám nebude chodit tak často návštěva), ale také ji může vyvést z míry (pokud si kočička návštěvy užívala a najednou není žádná „teta“, ani „stejda“, co by jí mazlil).

Obecně lze shrnout důvody žárlivosti do tří bodů:

1) Nejistota

Nejistota může nastat nějakou větší změnou jako je stěhování, nebo změna páníčka, ale může se jednat i o daleko menší změny jako je nedostatek pozornosti, páníček vracející se čím dál tím později z práce. Taková kočička je nejistá ohledně vaší náklonnosti k ní a může mít potřebu si tuto lásku vynucovat, či na sebe alespoň upozorňovat.

Tip od Catio: Máte-li náročné zaměstnání, nenechávejte kočičku stále samotnou doma. Catio není jen pro dovolenkáře a lidi na pracovní cestě. Naše Hrdinky se o vašeho mazlíka postarají i v případě delšího pobytu v práci.

2) Nedostatek socializace

Takový problém bývá nejen u kočiček, které se ocitli na ulici a dlouho nepřišli do kontaktu s lidmi, ale i u kočiček, které žijí většinu života v bytě s jedním páníčkem a najednou se v bytě objeví někdo další (člověk/zvíře).

3) Nedostatek pozornosti

Škola, práce, cvičení, vaření, úklid, sledování TV apod. jsou sice aktivity, kterých se nelze navždy zbavit, ale pokud vaše kočička bude mít pocit, že se jim věnujete mnohonásobně víc než ji samé, může vzniknout problém.

Občas mohou některé projevy žárlivosti působit roztomile, přesto tyto projevy nepodceňujte!

Jak se kočičí žárlivost projevuje?

Zásadně se jedná o změnu chování vaší kočičky, jak jsme si již řekli, každá kočička je individuální, bude proto individuálně reagovat i při žárlení. Nejčastějšími projevy bývají:

Říkání si o pozornost

Je vaše kočička mazlivější víc než dříve? Neustále mňouká, přede, otírá se o vás, leze vám na klín a snaží se přerušit vaší interakci s jinými lidmi, zvířaty či činnostmi? Může to být známka žárlivosti.

Agrese a nevhodné chování

Nikdy předtím vaše kočička nebyla agresivní a najednou syčí, škrábe a kouše vás, lidi, zvířata nebo věci ve vašem okolí? Jinak vzorný chlupáček se najednou vyčůral na koberec, nebo přímo vám do postele? Kočička se snaží spouštěče žárlivosti zastrašit, zničit, anebo na sebe alespoň upozornit. Určitě byste neměli kočičku za takové chování trestat nebo kárat, ale naopak hledat možný spouštěč tohoto chování.

Deprese

Jinak mazlivá, hravá kočička má najednou strach? Schovává se, nemá chuť si dovádět a hrát? Mimo jiné toto může zapříčinit i stres a ztráta základních jistot – při stěhování, výměně páníčka, nebo přistěhování nového člena domácnosti.

Proto je potřeba, zejména pro začínající chovatele, si uvědomit svou současnou situaci a jestli je adopce/koupě kočičky pro ně tím nejvhodnějším. Možná kočičky nejsou tak závislé na pravidelných procházkách s páníčkem jako pejsci, ale pokud nemáte dostatek času se vaší kočičce věnovat, ať už po stránce materiální (čistý záchodek, dostatek jídla a pití), nebo psychické (mazlení, hry, výchova), měli byste koupi chlupáče dobře zvážit.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page