top of page

CATIO MAGAZÍN

Jaké stelivo pro kočky vybrat?

Na trhu je v nabídce hned několik druhů steliva pro kočky a kočkolitu. Každý z nich se ale hodí pro jinou kočičí osobnost. Jaké stelivo vybrat, aby bylo pro vaši kočku značka ideál?

Někteří majitelé vybírají vhodné stelivo podle toho, jak lehce se jim uklízí. Správní kočkomilové ale jistě vědí, že na prvním místě je spokojenost kočky, a až poté páníčka. Protože co udělá kočičí královna, nesplníte-li všechno, co jí na očích vidíte? Ano, ten bobek prostě klidně hodí doprostřed kuchyně. Důležitý je ale i správný záchod pro kočku, s jehož výběrem už jsme vám pomáhali.

Bentonitové stelivo

Minerální, neboli bentonitové stelivo je typické tím, že absorbuje tekutiny a snadno výkaly obalí. Vytváří tak hrudky, které z toalety vyhodíte malou lopatkou. Kočka potřebuje vždy dostatek kočkolitu, aby mohla hrabat, proto stačí stelivo průběžně doplňovat. Nevýhodou je prašnost, která se ale odvíjí podle kvality. Některým kočkám se může v dýchacích cestách usazovat prach a způsobovat problémy, vyplatí se tedy investovat do zlaté střední cesty. Kočky jsou od pradávna zvyklé močit do písku, minerální stelivo nejlépe písek nahrazuje a pro kočky je nejpřirozenější.

Silikagelové stelivo

Silikátová steliva fungují na principu pohlcování moči, z toalety uklízíte pouze výkaly. Moč zůstává v silikonu a ten po čase mění barvu na žlutou. V tu dobu je potřeba stelivo vyhodit a nasypat nové. V tomto ohledu je silikátový kočkolit neekonomický, některé částečky mohou být ještě teoreticky použitelné. Krystalky se mohou kočkám nalepovat na polštářky na tlapkách nebo je do pacek tlačit, což způsobí neochotu kočičky do toalety chodit.

Dřevěné peletky

Jedná se o stoprocentně ekologické a přírodní stelivo vyrobené většinou ze smrku nebo jedle. Přírodní kočkolity mají vysoké absorpční schopnosti a zároveň příjemně “dřevitě” voní, jsou kompostovatelné a dokonce je můžete splachovat do lidské toalety. Dřevěné stelivo patří k těm dražším. Vyrábí se v několika velikostech. Malé a jemné částečky jsou pro kočičí tlapky příjemné, často je ale kočky roznáší na srsti po bytě, nebo domě. Hrubší a větší krystalky mohou kočičky opět tlačit do polštářků.

Jak získat moč nemocného zvířete

Páníčci musí občas řešit nemoc jejich miláčka a potřebují získat vzorek moči. Proto se prodávají speciální umělohmotná steliva, přes než voda proteče a vy ji pak můžete injekční stříkačkou lehce odebrat. Tento kočkolit ale není určený k dlouhodobému použití.

Abyste ale nemocné zvířátko vůbec doma neměli, nezapomínejte každý den čistit jeho toaletu. Možná se to zdá jako maličkost, i tím ale podpoříte kočičí imunitu.

A jaké máte s kočičím stelivem zkušenosti vy?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page