top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak zjistit, zda jste kočičí člověk?

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Pojď blíž, koukneme se, jestli se nám líbíš, kočky z SOS Hodonín.

Ať už váháte, zda byste si měli vybrat kočku nebo psa (nebo papouška) jako společníka, je dobré nejprve pochopit, zda jste kočičím člověkem a s kočkami souzníte nebo pro vás bude vhodný jiný zvířecí kamarád.

O chovatelství koček obecně

Ačkoliv chovatelů psů je v ČR více, než těch, co mají kočku, je to možná i tím, že počet koček chovaných na venkově je pohyblivé číslo, podle toho, jak se kočky rodí, nachází a ztrácí. Kočky si můžete vybrat v chovatelských stanicích, kočičích útulcích, u obětavých lidí, kteří kočky mají v dočasné péči nebo si nějakou zachránit sami (zvažte ovšem rizika péče o zraněné, nemocné nebo traumatizované zvíře). Bohužel existují stále lidé, kteří si myslí, že na prodeji koťat vydělají i bez zajištění základní péče a důstojných podmínek pro chov.

Život s kočkou

Každá kočka je osobnost, každá má svoje mouchy, stejně jako my, lidé. Proto je vhodné chápat rozsah péče o kočku předem a nedělat si iluze, že když ji nemusíte venčit, tak to bude bez péče nebo dokonce krmení. Ani venkovní kočce myši stačit nebudou. Navíc je nutné sledovat o to pečlivěji její zdravotní stav, pravidelně ji odčervovat proti vnitřním i vnějším parazitům. Totéž platí pro domácí kočky, zejména, pokud žijí v domácnosti s psími kamarády, kteří ven chodí.

Kočky a lidé s alergií

Někteří lidé mohou mít alergii na kočičí srst (nebo lépe řečeno roztoče v kočičí srsti). Říká se, že každá kočka má svůj vlastní pach těla, proto můžete kýchat v přítomnosti jedné, ale u druhé nic nepoznáte. Pomoci vám sice může dieta (šikovný alergolog vám dá doplňující informace, např. o tom, jaké druhy potravin se tzv. kříží s alergií na roztoče), antihistamin a pravidelný úklid, ale mluvíme o lehčích stavech (kdy kladný vliv na psychiku převáží nad tím dalším).

Jak poznat, zda si s kočkou padnete do oka?

Nemáte problém s chloupky, které se vám zachytí na pracovním saku nebo vám nevadí, když kočka masíruje vaši sedací soupravu trošku intenzivněji? Nevadí vám jiný naturel kočky – zvíře, které vám sice rozumí, ale vykoná, co samo uzná za vhodné? Risknete pár rozbitých sklenic a nutnost schovávat obsah hrnců? Máte prostor pro škrabadlo a hru s kočkou? Nebojíte se pár škrábanců, které můžete utržit při nezbytné péči o drápky/kožich/oči? Nemáte strach, když na vás v noci skočí něco chlupatého (a rozhodne se po vás procházet)? Nebojíte se ztráty přátel, kteří kočky nesnáší? Máte dítě, které potřebuje obložit vrnícím přítelem, aby mohlo usnout? Pokud na většinu otázek odpovíte: ano, pak pořízení kočky můžete promyslet. Pokud jí ale nejste ochotni věnovat čas, péči a peníze, pak si raději kupte třeba morče. Ikdyž i to vyžaduje základní péči.

Kam se jít podívat?

Koncem srpna můžete zamířit na mezinárodní výstavu koček do Slezska (o dalších akcích a informačních zdrojích vás budeme na podzim informovat), tam si můžete udělat představu, zda byste raději kočku z chovu nebo se dáte cestou adopce. Můžete sledovat sociální sítě útulků, zda některý nepořádá během podzimu umisťovací výstavu nebo přímo neinzeruje kočky vhodné k adopci. Po předchozí dohodě s útulkem, můžete také lidem pečujícím o kočky nabídnout hmotnou pomoc nebo se stát jejich dobrovníkem. Tak lze také zjistit, zda byste se chtěli o kočku starat doma. Útulky mívají na Facebooku dobročinné aukce, kde můžete vydražit nějakou drobnost a přispět jim na péči (já si aktuálně vydražila mýdlo ve tvaru packy v aukci azylu Destiny Paws).

Kde ještě můžete hledat?

Další možností jsou kočičí umisťovací kavárny (ale pozor, je lepší jít až s odrostlejšími dětmi, aby kočky neměly zbytečný stres), v ČR jsou v provozu necelé dvě desítky kočičích kaváren, je tedy z čeho vybírat, ale někde jsou kočky jen na pomazlení. Je dobré se tedy poptat přímo obsluhy. A můžete tam zajít třeba ve čtvrtek (8.8.2019) a oslavit mezinárodní den koček.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez písemného souhlasu LazyFriday s.r.o. zakázáno.

©2017 - 2024 LazyFriday s.r.o.

Součást rodiny

LazyFriday_logo_dark_320x128px@3x.png
bottom of page