top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak vycvičit vaši kočku, aby neškrabala nábytek

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Měla bys mne vzít s sebou na pořádnou manikúru.

Jak poznáte, že jsou kočičí drápky přerostlé? Kočka si je při našlapávání pelíšku zachytává nebo používá váš nábytek k jejich zabrušování. Pokud ale o délku drápků pečujete, může to být také zlomyslnost.

Kočičí bootcamp

Z gauče visí nitky, krabice od stěhování praskají zboku a už nevíte, kam schovat košík s nitěmi, protože se všude zatínají rozdivočené packy vašeho miláčka? Možná nastal čas zkusit kočičí výcvik. Zabere to týden a možná, když bude vaše kočička dostatečně zvědavá, co zase vymyslíte, možná s vámi bude spolupracovat. Jak zařídit kočičí bootcamp?

Přípravou k hladkému povrchu sedačky

Vaše kočka neškrábe nábytek jenom ze škodolibosti, je to také její sportovní aktivita, protože se u toho může dobře protáhnout. Od hlavy až k patě. Dělá to tedy pro svůj dobrý pocit a také, aby si ohraničila svoje teritorium. Pokud se jí navíc o drápky pečlivě nepostaráte vy, pak to udělá sama. Kočky žijící doma mají méně příležitostí k zabrušování svých drápků. A vy buď potupně koupíte nějakou pokrývku nebo zkusíte kočce během těch sedmi dní vysvětlit, že může realizovat i jinde…

Začínáme!

První den hledejte vhodné místo pro kočičí škrabadlo. Měli byste ho dát tam, kde kočka ráda tráví svůj čas. Každá kočka může preferovat jiný typ povrchu nebo orientaci škrabadla (vertikálně/horizontálně), ale to jistě víte, podle toho, co vám ráda drápy “upravuje”. Kočka se po zdřímnutí ráda protáhne, můžete tedy zkusit škrabadlo během následujícího dne (č. 2) přesunout blíž k pelíšku. Nyní jste připraveni.

Záchrana sedačky jako úkol pro dny č. 3 a 4

Kočkám se sedačky líbí hlavně proto, že jsou stabilní a nekymácí se. Dejte na sedačku přehoz, který dobře upevníte v místech, která kočka vyhledává tak, aby se nemohla rozvášnit. Přestane ji to bavit. Pokud přehoz nedrží, zkuste inkriminovaná místa přelepit páskou (pozor na typ, abyste si neudělali větší škodu následným odstraněním pásky). Pokud je kočka nadále zarputilá, zkuste použít citrusovou vůni, prý ji kočky přímo nesnáší.

Hry bez hranic

Kočku přimějete k používání škrabadla jeho zatraktivněním. Třeba hračkou, ideálně takovou, která se pohybuje a kočka s ní může pohazovat. Zkuste škrabadlo lehce posypat šantou kočičí. To by bylo, aby se mazlík nechytil!

Šestý den

Dnes by už vaše kočka neměla jevit o váš nábytek enormní zájem. Pokud by i nadále škrábala, pozorujte, zda není z nějakého důvodu ve stresu a zkuste najít řešení pro kočičí odreagování. Poraďte se s odborníky na téma kočičí aromaterapie nebo psychologie koček.

A jste ve finále!

Pokud jste svoji kočku přesvědčili – gratulujeme, pokud ne, zkuste vaší kočce zhotovit škrabadlo třeba podle Gabriely Rácové, která jednotlivé díly škrabadla vyřezala z krabic a pak upevnila k sobě (detail najdete na fotkách níže). Za tento nápad děkujeme!

Fotky: archiv Gabriely Rácové, meineresterampe/Pixabay

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page