top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak vařit pro Vašeho čtyřnohého mazlíčka

Jste v kuchyni jako doma a je kuchař Vaše druhé jméno? Nebo naopak začínáte a vše se pomalu učíte? Tak či tak pro Vás máme zásady a tipy, jak na to, když vaříte pro svou kočku. Vařečky připraveny, zástěra uvázána? Výborně, jdeme na to.

Nepodceňte skladbu jídla

Vybavujete si z hodin biologie zásady zdravého stravování? Pravidlo, že by každé jídlo mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky? Pokud už Vám svítá v paměti, velké plus pro Vás. Pokud ne, nezoufejte, zástupce všech tří nutričních skupin si připomeneme. Skupinu bílkovin zastává maso, ať už kuřecí, vepřové, hovězí nebo v podobě ryby jako losos nebo tuňák. Připadají sem i vejce, které tvoří kombinace tuku a bílkoviny. Pokrýt sacharidy hravě zvládne trocha uvařené bílé rýže, vařených ovesných vloček, ječmenu, kukuřice, hrášku nebo těstovin. Tuky poté doplňte olejem, ať už rostlinným (slunečnicový, olivový) nebo dětmi oblíbeným rybím olejem.

Další, co byste měli mít na paměti je kvalita a výběr surovin

Už když plníte nákupní košík v supermarketu, zamyslete se. Vždy je lepší koupit maso v celku a následně ho upravovat, než vybrat mleté. Tím, že se narušil povrch masa, povrchové bakterie měly šanci proniknout dovnitř a odtud se už těžko dostanou. Zatímco maso v celku se tepelnou úpravou zbaví téměř 100 % bakterií, u mletého to nejde tak snadno. Přidržte se dobrého pravidla, které praví, že co byste nejedli sami, nedávejte ani kočce. Není to žádná popelnice s ocáskem, aby v domě dojídala zbytky. Potravu vždy připravte čerstvou, nic, o čem máte pocit, že už je „načaté“ do kočičích misek nepatří. Nemusíme snad ani dodávat, že vařit se má s nejlepším vědomím a svědomím, mazlíček se Vám odvděčí perfektní kondicí a spokojeným předením.

Čím méně náhražek, tím lépe

Pokuste se do kočky dostat všechny potřebné živiny v co nejzákladnějším stavu. Co tím máme na mysli v praxi? Pojďte, ukážeme si to na příkladu. Calcium, prvek, důležitý pro správnou kvalitu kostí, můžete zvířeti dodat buď ve formě kalciových tablet, nebo zakomponováním kostí do jejího jídelníčku. Že v tom není rozdíl? Ale ano, je a veliký! Zatímco tablety jsou chemicky zpracovaný výrobek, jehož obsah je jen čistý vápník, kosti jsou přírodní a mnohem komplexnější, co se zastoupených minerálů týče. Jestliže budete vše řešit jen pomocí tablet, může se stát, že nějaký z vitamínů či minerálů zapomenete a kočce bude chybět. Dodáváním potravin, přirozeně obsahující směsi minerálů si tak usnadníte práci a i výsledná chuť jídla bude lepší.

Minerály a vitamíny jsou kámoš

Jak už odstavec výše naznačuje, ve chvíli, kdy se rozhodnete vzít kočičí jídelníček do vlastních rukou, Vaší starostí se taky stane nejen to, aby zvířátku nekručelo v břiše a chutnalo, ale také aby jídlo obsáhlo všechny potřebné drobnosti. Zeptejte se svého veterináře, co přesně Vaše kočka potřebuje, s ohledem na její věk a aktivitu. Jistě rád poradí, ať už k malému kotěti nebo kočce v letech. Základní příjem vitamínů a mikroživin sestavte ve stravě, a kde bude potřeba, sáhněte po směsích, speciálně vyvinutých pro kočky.

Koření? Děkuji, nechci

I když byste možná rádi své kočičce život rádi osladili, nebo třeba trochu okořenili, nějakou nevinnou dochucovací směsí, zapomeňte na takové nápady. Většina běžných dochucovadel, včetně cukru, pepře, sójové omáčky a dalších, jsou pro zvířecí zažívací trakt přílišný nápor. Váháte, které smíte použít a které ne? Tak potom nepoužívejte žádné. Aby pokrm chutnal, postačí kvalitní surovin a láskyplná příprava, viz body výše. Kočka se mine bez lidského zlepšováku jménem koření.

Na které suroviny zapomenout?

Tápete, co dál by pro kočku mohlo být toxické? Možná Vás překvapí, že i takové mléko. Vymažte ze svých hlav scenérii kočky s miskou mléka, většina je totiž alergická na laktózu. Dále pak vynechejte i čokoládu, hrozny, sušené či čerstvé a česnek a cibuli. Že alkohol je naprosté tabu, to snad ani zmiňovat nemusíme. K ujasnění, co tedy ano a co ne se Vám bude hodit náš článek, ve kterém jsme Vám podrobně sepsali, jak se věci mají.

Zvažte způsob přípravy

I když máme článek pojmenovaný „vaření“ pro kočku, není nutné se tohoto slovesa příliš držet. Některé zdroje uvádějí, že až je vaření ve vodě pohodlnější, má svá negativa a to především, že pokrm ztrácí výživové hodnoty. Doporučují proto jídlo raději péct a to ve vysokých teplotách v troubě. Zkuste postupy střídat a sledujte, co více chutná a jaká je reakce. Na Vás je také volba, jestli se teplené úpravy nevzdáte úplně a nezačnete kočku krmit tzv. raw, tedy syrovou stravu. Ta má své plusy i mínusy, ale o tom až v jiném článku.

Máte ze všech informací hlavu košatou, jak se lidově říká? Přemýšlíte, jak je všechny uplatnit v praxi a zároveň na něco nezapomenout? I na to jsme mysleli a na závěr pro Vás máme dva jednoduché recepty, za které Vás bude kočka milovat.

Kočičí Eintopf

80 g uvařeného kuřecího masa – 50 g uvařené bílé rýže – 50 g uvařeného batátu bez slupky (dodá potřebnou vlákninu!) – malou lžičku olivového oleje – směs vitamínů dle Vaší volby

Smíchejte všechny uvedené suroviny a podávejte v oblíbené misce kočky.

Dušené králičí

200 g syrového králičího masa – lžička olivového oleje – nesolený zeleninový vývar – 20 g celeru nebo mrkve

Na pánvi rozehřejte oheň a osmahněte na něm kousky masa. Zalijte maso vývarem, stáhněte plamen a nechte maso dusit. Přidejte zeleninu a vše vložte na 45 minut do trouby. Poté vytáhněte, nechte schládnout na pokojovou teplotu a podávejte mlsným kočičím jazýčkům.

Tak co, dozvěděli jste se něco nového, nebo jste zkušení kočičí mazáci, že Vás nic ze stravovacích rad pro kočky nepřekvapilo? Dejte nám vědět v komentářích a přidejte i svůj názor na věc. Jste pro vaření a stíháte ho, nebo je nad Vaše možnosti a řešíte stravu kvalitními konzervami? Těšíme se na facebooku 🙂

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page