top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak se postarat o kočku během zimy?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Ale mně se do té zimy opravdu nechce!

Není krásnější pohled než na malé chlupáče chytající tlapkou sněhové vločky. Mrazivé zimní měsíce právě přicházejí a dávají kočkám i pěkně zabrat. Páníčci se proto musí postarat o jejich bezpečí, zdraví a teplý pelíšek u krbu. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších pravidel pro zimní péči o kočky.

Minulý rok jsme pro vás sestavili žebříček deseti rad, kterými byste se jako majitelé kočičích chlupáčů měli během zimy řídit. Naše rady platí jak pro malé venkovní cestovatele, tak pro domácí pecivály, kteří vykouknou ze dveří jen občas, spíš aby se neřeklo.

Tlapku na to

Kožíšky většinou na zimu zhoustnou, a proto mohou kočky běhat v mrazu třeba celý den. Jejich tlapičky jsou ale velmi citlivé a žádnou ochranu nemají. Proto až se váš tygřík vrátí z procházky, očistěte mu tlapky od kamínků a sněhu. Když se navíc polštářky na packách dostanou do kontaktu s chemickým posypem, budou vysušené a bolavé. Proti tomu pomůže obyčejná indulona nebo vazelína z lékárny.

Naučte milovat sníh i kočičí batolata

Pořídili jste si na jaře nebo v létě malého čtyřnohého prcka? Poprvé uvidí sněhové vločky? Nenechejte ho v tom samotného, ať první krůčky bílou smetanou udělá v uzavřeném prostoru a s možností kdykoli se schovat do bezpečí.

Kočičí tuláci dodržují večerku

Jestliže máte doma dobrodruha, vypusťte ho ven jen pokud teploty neklesají pod bod mrazu a na noc ho vždy berte do tepla domova. Ať se na svých cestách nezatoulá daleko a přes noc mu nezmrznou pacičky.

Klouby bolí i kočičí důchodce

Chlad rozhodně neprospívá citlivým a artritickým kloubům kočičích dam a gentlemanů, kteří už mají seniorní věk. Pro starší kočku žijící venku mějte vždy připravené teplé a pohodlné místo. Pomůže třeba krabice bez víka se senem nebo starou dekou.

Pozor na otevřená okna

Kočky jsou od přírody zvědavci a nedají si pokoj, dokud neprozkoumají každou skulinku. Už na podzim proto zavřete všechna okna a dveře zahradních domků, aby se nemohlo stát, že v nich malý objevitel zůstane zaklíněný a zmrzne.

Zkontrolovat motor, nastartovat, odjet

Kočky jsou panovnice domu a musejí mít přehled o všem. Zahradní domek už prozkoumaly, tak teď ještě garáž. A proč se nejít ohřát k motoru auta? Před každou cestou otevřete kapotu a ujistěte se, že s sebou nemáte nezvaného spolucestovatele. Ten je totiž velmi často opuštěný a celou zimu jen hledá teplé místečko. Víte, jak prožívají venkovní kočky tuhou zimu?

Pitný režim se dodržuje i v zimě

Pokud je váš mazlíček zvyklý pít vodu venku, musíte jako páníček zajistit, aby miska nezamrzla. Vodu vyměňujte každý den ať je pořád čerstvá a čistá. A malý tip: napouštějte do misky teplou vodu, máte pak jistotu, že můžete na několik hodin chlupáče opustit.

Ozdoby jsou neodolatelným lákadlem

Vánoční stromeček, visící ozdoby, větvičky a světýlka. To je pro chlupáče prostě neodolatelné. Jsou to určitě hračky pro něj, tak je musí prozkoumat, aby vás neurazil! Ale stojí za to ho pouštět ke stromku vždy s doprovodem a nevyhnutelné zkoumání kontrolovat.

Rybí maso ano, rybí kosti ne

Kosti z kapra jsou nebezpečné jak pro kočičky, tak pro psy. Snadno se zaseknou mezi dásně nebo v krku. Ještě horší možnost je, zůstanou-li zapíchnuté ve střevě. Odneste je proto mazlíčkům z dohledu a hlavně z dosahu. A pamatujte, pro kočičí horolezce není ani kuchyňská linka nedostupná.

Chraňte před dětmi… a kočičími neposedy

Na závěr jedna nepříliš známá rada. V zimě všichni používají nemrznoucí směsi například do ostřikovačů aut. V jejich složení je ale i ethylenglykol nebo metanol. Kočkám chutná jako sladkost, ale je vysoce toxický. Proto pokud se jim dostane do těla, způsobí selhání ledvin. Zajistěte, ať se k chemikáliím v žádném případě malí zvědavci nedostanou.

A nejdůležitější rada? Foťte! Kombinace sněhové pokrývky, padajících vloček a dovádějícího mourka je velmi fotogenická. A v rodinném albu se budou takové snímky rozhodně vyjímat.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page