top of page

CATIO MAGAZÍN

Dehydratace kočky se může týkat i vaší kočičky

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Voda v umyvadle je přece taková lahůdka!

Kočičky umí být při pití vody skutečně vybíravé, přesto je pro ně příjem tekutin jednou ze základních podmínek ke zdravému životu, ale vlastně k životu vůbec. Dehydratovaná kočka může být nejen apatická, ale může být náchylná třeba k onemocnění ledvin. Jak tedy poznat, jestli vaše kočička málo pije? A jak zajistit, aby vypila dost, zejména během letních měsíců, kdy hrozí dehydratace více než jindy?


Proč mohou být kočičky dehydratované? Vždyť mají doma plnou misku vody!

Kočky jsou od jaktěživa zvyklé málo pít – mají to totiž v genech. Prapředci našich domácích mazlíků žili totiž v pouštních oblastech, kde byli na málo vody zvyklí a vodu přijímali zejména z potravy, kterou si ulovili. Ani o něco mladší předkové našich kočiček, kteří se toulali už po Evropě, na tom nebyli jinak – přirozenou potravou koček se tu stala myš, ta je složena z až 65 % z vody! Zbytek, tedy pouhých 35 %, tvoří tuk, bílkoviny, sacharidy a minerály. Kočičkám tak bohatě stačilo ulovit sem tam nějakou myšku a byly najezené i napité.

Symptomy, které mohou napovědět, že je vaše kočička dehydratovaná.

Spousta z nich je podobná jako u člověka, pokud jste někdy byli dehydratovaní, nebo jen velmi žízniví během horkých letních měsíců, určitě pochopíte, jak nepříjemný stav to pro kočičku je.

  1. Suché dásně – dásně můžete zkontrolovat kočičce doma, pokud se dásní dotknete, měli byste cítit, že jsou vlhké. Pokud se ale vaše kůže k dásni velmi spíše přilepí a vy neucítíte vlhkost, je to známka dehydratace.

  2. Apatičnost až sklony k depresivnímu chování.

  3. Ztráta chuti k jídlu – zvlášť pokud se jedná o suchou stravu, po které má kočička o to větší žízeň.

  4. Snížení pružnosti kůže.

  5. Suchý čumák, suché tlapky.

  6. Zvýšená srdeční frekvence.

Dehydrataci u kočičky můžete také zjistit jednoduchým „kožním testem“ – kočičku položte před sebe a prsty uchopte kůži vzadu za krkem/mezi lopatkami a opatrně ji vytáhněte, když ji pustíte měla by se kůže ihned vrátit do původního stavu. Pokud se tak nestane a kůže se bude vracet pomalu, jde o jasný příznak dehydratace vaší kočičky.


Dr. Allison Smithová předvádí, jak lze kontrolovat správnou hydrataci u koček a pejsků, pomocí dásní a pružnosti kůže.

Ne vždy každý ze zmíněných symptomů odkazuje právě na dehydrataci! Suché tlapky může mít kočička v létě z běhání po rozpálených chodnících, popraskaný čumák může indikovat i kožní problémy apod. Proto pokud se kočička nezlepšuje zavolejte/zajděte za svým veterinářem!

Kolik vody by měla kočka denně vypít?

Podobně jako u člověka bude množství záležet na tom, jak je kočička velká, kolik váží a na druhu krmení, které dostává. Pokud je krmena suchými granulemi, bude potřebovat znatelně více vody, než budete-li vašeho mazlíka krmit konzervami, nebo doma uvařeným jídlem. Pro kočku je navíc velice složité vypít, mnohdy doporučovaný „hrnek“ tzn. 250 ml i proto, jakým způsobe je tvarován její jazyk. Jedním olíznutím kočička přijme pouhé 3/100 toho, co se vejde na čajovou lžičku. Právě proto si některé kočičky máčí do misek tlapičky a vodu olizují až z nich – je to pro ně pohodlnější.

Pozor! Pokud si naopak všimnete, že vaše kočička vypije mnohem více, často močí, má větší hlad než jindy, zvrací, nebo hubne – kontaktujte svého veterináře. Nadměrná konzumace vody totiž může značit u kočiček cukrovku.

Jak kočičku přinutit, aby si vody všímala a dostatečně pila?

Výběr správné mističky.

Kočičky nemají rády, kdy se jim při jídle nebo při pití dotýkají vousky kraje misky. Je proto vhodné volit spíše misky mělčí, zato dostatečně široké.

Výběr správného místa

Pokud jste kočičce vyčlenili perfektní místo v rohu místnosti, kde má misky s jídlem i pitím, ale i přesto kočička radši skáče na stůl a pije vám ze skleniček, zkuste misku přesunout někam, kde bude mít kočička lepší přehled o tom, co se kolem ní děje a třeba si svou mističku konečně oblíbí.

Čerstvá voda je základ!

Taky byste nebyli zrovna nadšení, kdyby vaše jediná voda byla víc jak den stará. Do otevřené mističky navíc padá nepořádek, který kočičky ve vodě nesnáší, jsou to přece jenom velmi čistotná zvířata. Vyměnovat kočičce vodu je dobré alespoň jednou, ideálně dvakrát denně.

Fontánka

Kočky i psi milují tekoucí vodu! Tekoucí voda značí čerstvost, navíc je viditelnější, slyšitelnější a kočičí smysly ji vyhodnotí jako lahodnější než stojatou vodu v mističce.

Delikatesa s názvem voda

Pokud shledáváte stále složitým naučit vaši kočičku pravidelně pít, zkuste ji ráno do mističky kápnout trochu šťávy z lososa, nebo vodu z vývaru (bez soli)

Zařaďte do jídelníčku více „mokrého jídla“

Mohou to být kočičí kapsičky, konzervy, kočičí polévky, kočičí jogurty, kočičí mléko, ale také nejrůznější druhy masa. Zejména v letních měsících můžete sáhnout třeba i po kočičím nanuku (DIY: Snadné kočičí nanuky).

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page