top of page

CATIO MAGAZÍN

5 důvodů, proč byste nikdy neměli svou kočičku trestat

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Špatné kočičí chování může být pro nás páníčky velmi frustrující. Než však svého chlupatého svěřence začnete za jeho špatné návyky trestat, zpozorněte. Situace se totiž může ještě zhoršit. Proto raději svého tygříka povzbuzujte v dobrých návycích, než abyste ho za nevhodné chování trestali. O tom, proč váš vztah tresty nikam neposunou, se dočtete v následujícím textu.

Kočky nejsou zlomyslné

Nejdříve je dobré si uvědomit, že kočičky nejsou zlomyslná stvoření. Ano, čůrání doprostřed postele nebo škrábání nového gauče může působit jako velmi důmyslná a osobní pomsta, ale pro vaše zvířátko je podobné chování pouze způsobem komunikace. Zamyslete se proto, zda kočičí toaletu čistíte dostatečně často nebo zda ve vaší domácnosti nedošlo k nějaké změně.

Špatné chování je vaším odrazem

Úlohou každého zvířecího majitele je poskytnout svému mazlíčkovi zdravé, milující a bezpečné prostředí. Když něco není v pořádku, projeví se to na jeho chování. Neházejte hned vinu na svého chlupatého svěřence, ale naopak se “vzmužte” a začněte problém hledat u sebe – má vaše kočička opravdu vše, co potřebuje? Je zdravá?

Možná se vás bojí

Když vaše kočička dělá to, co by neměla, naštve vás to. To je zcela přirozené. Často se toto nechtěné chování snažíme zastavit tím, že začneme křičet nebo hlasitě tleskat. To bývá v danou chvíli sice efektivním řešením, z dlouhodobého hlediska to může přinést ale spíše další problémy. Vaše kočička se vás může začít bát a vyhýbat se vám. Místo trestů se ji teda snažte spíše odradit – pořiďte jí nové škrabadlo, hračku se šantou nebo kozlíkem a zkrátka ji zabavte tak, aby na podobné lumpárny neměla čas ani myšlenky.

Vaše kočička možná neví, proč je trestána

Kočičky se učí tím, že si spojují chování s následným výsledkem. Pokud se ji tedy pokusíte potrestat až po nějaké době, nepochopí, co se děje a proč to děláte. Když tedy přijdete z práce a najdete vyhrabanou pokojovou květinu nebo načůráno v koupelně, jakékoliv tresty ztrácí smysl. Chlupáč už dávno nežije v době, kdy se dopustil něčeho špatného a zkrátka si nespojí vaše chování jako reakci na to jeho. Jakékoliv kroky, které se rozhodnete uskutečnit k nápravě malého nezbedníka, by se proto měly odehrávat přímo v okamžik nevhodného chování a nebo bezprostředně po něm.

Kočička si zaslouží to nejlepší

Určitě se shodneme na tom, že právě vaše kočička je tou nejlepší na celém světě, že? Buďte i vy tím nejlepším pro ni a naučte se problémové chování konstruktivně řešit. Buďte proto soucitnější, kreativnější a produktivnější a ona se vám odvděčí předením a nekonečnou láskou.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page