top of page

CATIO MAGAZÍN

3 důležité kroky, když se ztratí

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Zachráníš mne odkudkoliv? Já vím, že ano...

Možná si říkáte, že se vás zaběhnutí kočky netýká. Jste ostražití, kočku ven nepouštíte nebo máte voliéru a na vyhlídky dáváte pozor. Víte, jak máte postupovat, pokud se přeci jen váš mazlíček ztratí? Dnes si projdeme tři důležité kroky, kterými zvýšíte svoje šance na nalezení kočičího tuláka.

Sociální média a další kontakty

Ať už kočku pouštíte ven a ona se vrací na večerní pomazlení, krmení a do pelíšku nebo jedná-li se o kočku domácí, která uprchla, čas hraje důležitou roli. Pokud pojmete podezření, že se vaše kočka ztratila, neprodleně sdílejte její fotku s popisem a důležitými údaji (o vzhledu, povaze, medikaci, plachosti, atd.) prostřednictvím internetu. Je možné, že právě vaši kočku někdo ošetřil, má ji v depozitu, zahlédl ji nebo nakrmil. Je vhodné využít také klasické tištěné letáky s fotkou kočky, které rozmístěte po okolí. Žijete-li na vesnici, pak kontaktujte také obecní úřad, zda nemá nějaké informace o vaší kočce (od místního útulku, občanů nebo některého z řidičů projíždějících obcí). Ve městě by vám mohla poradit odchytová služba městské policie nebo útulky. Kam tedy směřovat fotky vaší kočky? Na Facebooku je skupina Ztracené a nalezené kočky. Nebo Kočičí ztráty a nálezy. Databázi ztracených koček a psů má také Psí detektiv, kam můžete svoji kočku zadat do databáze ztracených zvířat (a případně využít i služeb tohoto detektiva). Je vhodné vyhledat také skupiny nadšenců v daném kraji (v Jihomoravském kraji by to mohla být např. skupina Kočkaři Brno a okolí nebo Adoptuj kočku (Instagram) nebo stránky chovatelů koček a požádat je o pomoc. Je vhodné oslovit útulky v okolí a předat jim informace o vámi pohřešované kočce. Oficiální seznam útulků zde.

Pátrání v okolí

Na pátrání se vydávejte v méně rušných hodinách (spíše ráno nebo navečer). Pokud je kočka stresovaná, je možné, že z úkrytu nevyleze. Noste s sebou její oblíbené granule, protože je možné, že spíše ji motivuje představa mlsku, než vašeho zvuku. Prozkoumejte zákoutí vašeho dvora, střechu, okapy a místa, kde mohla uváznout (sudy, roury, aj.). Noste s sebou leták, oslovujte sousedy, zda ji někdo nezahlédl. Pátrání po kočce, která žila jen v domácnosti musí být intenzivnější, protože není připravená na střet s autem nebo divokými zvířaty. Zkoušejte prohlížet škarpy podél silnic a oslovte místní myslivce, zda vaše zvíře neviděli. Zkuste různým lidem nechat váš kontakt, pro případ, že by vaši kočku zahlédli. Kočka, která je zvyklá se pohybovat venku, se bude hledat složitěji, protože vlastně nikdy nemáte jistotu, zda se toulá nebo už je ztracená. Můžete sice procházet okolní pole a přilehlé pozemky, ale je možné, že se k vám vrátí po pár dnech až týdnech. Neznamená to, že máte odevzdat hledání svého miláčka, pouze zkuste promyslet, kudy se mohla kočka pohybovat. Pokud je totiž zraněná, může být dezorientovaná.

Nevzdávejte se

Pokud jste učinili výše uvedené kroky, udržujte kontakt s lidmi, které jste pro pomoc při hledání oslovili. Pravidelně pátrejte. Pokud je kočka plachá nebo prožila nějaké trauma, připravte si plán odchytu. Je možné, že to sami nezvládnete (ani s masíčkm) a budete potřebovat pomoc odchytové služby (některého z útulků nebo městské policie). Můžete samozřejmě oslovit pro pomoc také svého veterináře, zejména pokud je kočka čipovaná (mikročipy DataMars jsou součástí mezinárodní vyhledávací sítě PETMAXX). Národní registr majitelů zvířat vede také databáze ztracených a nalezených zvířat.

Toto vše je nutné udělat hned, když si myslíte, že se ztratila a pak jen musíte věřit, že se k vám vrátí, že najde cestu domů.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page