top of page

CATIO MAGAZÍN

10 tipů na péči o kočku během zimy

Není krásnější pohled než na malé chlupáče chytající tlapkou sněhové vločky. Mrazivé zimní měsíce právě přicházejí a dávají kočkám i pěkně zabrat. Páníčci se proto musí postarat o jejich bezpečí, zdraví a teplý pelíšek u krbu. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších pravidel pro zimní péči o kočky.

Naše rady platí jak pro malé venkovní cestovatele, tak pro domácí pecivály, kteří vykouknou ze dveří jen občas, spíš aby se neřeklo.

Tlapku na to

Kožíšky většinou na zimu zhoustnou, a proto mohou kočky běhat v mrazu třeba celý den. Jejich tlapičky jsou ale velmi citlivé a žádnou ochranu nemají. Proto až se váš tygřík vrátí z procházky, očistěte mu tlapky od kamínků a sněhu. Když se navíc polštářky na packách dostanou do kontaktu s chemickým posypem, budou vysušené a bolavé. Proti tomu pomůže obyčejná indulona nebo vazelína z lékárny.

Naučte milovat sníh i kočičí batolata

Pořídili jste si na jaře nebo v létě malého čtyřnohého prcka? Poprvé uvidí sněhové vločky? Nenechejte ho v tom samotného, ať první krůčky bílou smetanou udělá v uzavřeném prostoru a s možností kdykoli se schovat do bezpečí.

Kočičí tuláci dodržují večerku

Jestliže máte doma dobrodruha, vypusťte ho ven jen pokud teploty neklesají pod bod mrazu a na noc ho vždy berte do tepla domova. Ať se na svých cestách nezatoulá daleko a přes noc mu nezmrznou pacičky.

Klouby bolí i kočičí důchodce

Chlad rozhodně neprospívá citlivým a artritickým kloubům kočičích dam a gentlemanů, kteří už mají seniorní věk. Pro starší kočku žijící venku mějte vždy připravené teplé a pohodlné místo. Pomůže třeba krabice bez víka se senem nebo starou dekou.

Po zkoumání světa za okny se váš chlupáč rád uloží do teplé deky a prohřeje unavené packy.


Pozor na otevřená okna

Kočky jsou od přírody zvědavci a nedají si pokoj, dokud neprozkoumají každou skulinku. Už na podzim proto zavřete všechna okna a dveře zahradních domků, aby se nemohlo stát, že v nich malý objevitel zůstane zaklíněný a zmrzne.

Zkontrolovat motor, nastartovat, odjet

Kočky jsou panovnice domu a musejí mít přehled o všem. Zahradní domek už prozkoumaly, tak teď ještě garáž. A proč se nejít ohřát k motoru auta? Před každou cestou otevřete kapotu a ujistěte se, že s sebou nemáte nezvaného spolucestovatele.

Pitný režim se dodržuje i v zimě

Pokud je váš mazlíček zvyklý pít vodu venku, musíte jako páníček zajistit, aby miska nezamrzla. Vodu vyměňujte každý den ať je pořád čerstvá a čistá. A malý tip: napouštějte do misky teplou vodu, máte pak jistotu, že můžete na několik hodin chlupáče opustit.

Ozdoby jsou neodolatelným lákadlem

Vánoční stromeček, visící ozdoby, větvičky a světýlka. To je pro chlupáče prostě neodolatelné. Jsou to určitě hračky pro něj, tak je musí prozkoumat, aby vás neurazil! Ale stojí za to ho pouštět ke stromku vždy s doprovodem a nevyhnutelné zkoumání kontrolovat.

Rybí maso ano, rybí kosti ne

Kosti z kapra jsou nebezpečné jak pro kočičky, tak pro psy. Snadno se zaseknou mezi dásně nebo v krku. Ještě horší možnost je, zůstanou-li zapíchnuté ve střevě. Odneste je proto mazlíčkům z dohledu a hlavně z dosahu. A pamatujte, pro kočičí horolezce není ani kuchyňská linka nedostupná.

Chraňte před dětmi… a kočičími neposedy

Na závěr jedna nepříliš známá rada. V zimě všichni používají nemrznoucí směsi například do ostřikovačů aut. V jejich složení je ale i ethylenglykol nebo metanol. Kočkám chutná jako sladkost, ale je vysoce toxický. Proto pokud se jim dostane do těla, způsobí selhání ledvin. Zajistěte, ať se k chemikáliím v žádném případě malí zvědavci nedostanou.

A nejdůležitější rada? Foťte! Kombinace sněhové pokrývky, padajících vloček a dovádějícího mourka je velmi fotogenická. A v rodinném albu se budou takové snímky rozhodně vyjímat.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page