top of page

CATIO MAGAZÍN

Šetrné preparáty pro kočky: Jak vybrat

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Vol dobře, slova i léky! A když nevíš, poraď se s mým veterinářem. Nemám rád jeho přehnaný zájem o můj kožich, ale rozumí mi dobře.

Víte, jak vybírá vhodné léky a přípravky pro kočky veterinář? Dnes se můžete dozvědět více v rozhovoru s (mezi klienty i zvířecími pacienty) velice oblíbeným MVDr. Tomášem Pelikánem. Jak poznáte, že dáváte své kočce bezpečný přípravek?

Jak vybírá léky veterinář

Jak vybíráte vašim kočičím pacientům léky, pokud existuje více variant?

Vybrat ideální lék pro kočičího pacienta nemusí být vždy úplně jednoznačné. Samozřejmě se vždy řídíme primárně onemocněním kočičky a k němu adekvátní účinnou látkou. Problémem u kočiček může být volba lékové formy. Nejlépe bývá kočkami tolerována topická aplikace, tedy vstřebání účinné látky přes kůži.

Dále kočky dobře akceptují injekční aplikace, které však musí provádět veterinární lékař, a bývají nutné opakované návštěvy, které mohou kočičku stresovat. Další nejrozsáhleji používanou lékovou formou u psů i koček bývá perorální aplikace, tedy podávání tabletek do tlamky. Tato však bývá u kočiček často problematická, někdy až nereálná.

Volba konkrétní možnosti se vždy odráží od dostupných preparátů pro daný problém pacienta, povahy konkrétní kočičky a zručnosti a časových možností majitele. Někdy může být limitujícím prvkem i finanční dostupnost té které medikace.

Nelze proto obecně stanovit ideální lék pro všechny kočky. Jejich povahy mohou být různé. Cílem však je vybrat takový lék, který bude indikovaný pro dané onemocnění a bude konkrétním pacientem co nejlépe tolerován.

Správná antiparazitární péče – jak na to?

Majitelé mazlíčků občas kvůli logistice váhají mezi nákupem odčervovacích (aj. přípravků) mezi návštěvou veterinární ordinace, lékárny nebo nákupem na eshopech. Jak doporučujete postupovat při výběru antiparazitární péče? Jsou všechny produkty dostupné mimo veterinární ordinance pro kočku bezpečné?

Při výběru antiparazitárních prostředků je třeba zvolit vhodnou formu. Jak je výše zmíněno, u koček je aplikace tablet často problematická a výrobci veterinárních přípravků berou tento fakt v potaz. Můžeme tedy vybírat mezi tabletami, pastami, spot-ony a obojky.

Některé přípravky proti vnějším i vnitřním parazitům jsou volně prodejné v lékárnách či chovatelských potřebách, je ale třeba mít na paměti, že např. spot-ony s obsahem permethrinu jsou pro kočky toxické a lze je použít jen u psů. Přípravky s obsahem fipronilu jsou bezpečné, nicméně bohužel často méně účinné. Široká škála účinných prostředků je ovšem vázaná na předpis veterinárního lékaře, zde je tedy vhodné navštívit ordinaci a poradit se.

Reagují už výzkumné týmy vyvíjející přípravky pro domácí mazlíčky v ČR na oteplování (a s ním související výskyt méně obvyklých parazitů – např. červivost srdce)?

Již v současné době existuje na trhu řada preparátů působících proti parazitům dříve se vyskytujícím hlavně ve státech teplejších oblastí. Lze doporučit jejich použití např. před vycestováním s mazlíčkem do zahraničí.

*Informace o vývoji nových přípravků nemáme – to by byla otázka spíše na výzkumné týmy.

A co bezpečnost léčiv?

Lidé mohou hlásit nežádoucí účinky léčiv na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Existuje nějaká databáze vedlejších účinků léčiv pro zvířata? A je volně dostupná majitelům mazlíčků?

Obdobou SÚKLu je Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL). Na webových stránkách této instituce se nachází formulář pro hlášení nežádoucích účinků léčiv, pro chovatele však hlášení není povinné, pouze dobrovolné. Je však vhodné informovat o výskytu takového účinku ošetřujícího veterinárního lékaře, který zváží další opatření a oznámí nežádoucí účinek právě na ÚSKVBL. Informace o vedlejších účincích léčiv jsou dostupné v příbalových letácích.

Které lidské léky mohou kočce uškodit?

Všeobecně nedoporučujeme podávat kočkám léky z domácí lékárničky. V případě zdravotního problému je nejlepší navštívit veterinárního lékaře, který kočičku vyšetří, stanoví diagnózu a použije léčiva pro daný druh vhodná. Zvláště nebezpečné jsou léky ze skupiny tzv. nesteroidních antiflogistik, používaných pro tlumení bolesti a zánětu u lidí. Účinná látka paracetamol u koček v důsledku odlišného metabolismu způsobuje oxidaci hemoglobinu, který poté nedokáže tkáním v organismu předávat kyslík. Otrava paracetamolem tak nezřídka končí smrtí kočičky.

Foto: SOS Hodonín

První pomoc u koček – více zde.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page