top of page

CATIO MAGAZÍN

Šanta kočičí: Proč ji kočky milují?

Už jste někdy přemýšleli, co dělá tuhle nenápadnou rostlinku tak výjimečnou pro naše kočičí mazlíčky? Šanta kočičí, latinsky Nepeta cataria, přezdívaná také kočičí droga, je pro vědce stále záhadou. Co o ní tedy víme?

Jak ji poznám?

Šanta kočičí je vytrvalá bylina, kterou si můžete vysadit na zahrádku či do skalky. Rostliny jsou vysoké až 70 cm, v období od července do září jsou obsypány drobnými květy, barvy nažloutle bílé nebo namodralé či nafialovělé. Šanta nepatří původně na naše území, ale uchytila se velice dobře a dnes dělá radost nejen nám, ale i bratrům Slovákům, kteří ji nazývají výstižným názvem kocúrnik.

Co vlastně obsahuje?

Člověk by musel být chemik, aby mu vzorce látek, které tato rostlina obsahuje, dávaly smysl. Čemu ale rozumíme všichni, jsou účinky. Narozdíl od koček, lidé používali šantu již odedávna při nespavosti či k mírné sedaci. Šanta by měla lidem pomoci také při bolestech hlavy, zubů či kloubů a dokonce i při střevních potížích. Látky zvané nepetalaktony, které tato rostlina obsahuje, mají prokazatelné repelentní účinky proti velkému množství hmyzu, včetně komárů přenašečů malárie a žluté zimnice.

U některých koček vyvolává šanta kočičí ospalost.

A co ty kočky?

Nejprve je nutno říct, že šanta kočičí nepůsobí stejnými účinky na všechny kočky. Na některé nepůsobí dokonce vůbec. Studie dokonce odhadují, že až 50% koček na šantu nereaguje nijak. Rozdíl mezi pohlavími přitom není nijak výrazný. Reakce na tuto rostlinku je dána geneticky. Zajímavostí ale je, že nejen geny, ale také věk hraje určitou roli. Koťátka do věku osmi týdnu nemají ani ponětí, z čeho ty jejich kočičí maminy šílí. Tuto reakci mají v genech i některé druhy nedomestikovaných kočkovitých šelem. Kdysi se tedy zcela logicky usuzovalo, že šanta kočičí obsahuje cosi jako kočičí feromony. Ne, afrodisiakální účinek se této rostlince nepřipsal, zato si však vědci lámou hlavu nad možnými halucinogenními účinky.

Kočky při přičichnutí k šantě třesou nebo kroutí hlavou, kýchají nebo se olizují, skáčou, mňoukají a třeba se i točí dokolečka. Pokud má kočka možnost dostat se k volně rostoucí šantě kočičí, okamžitě si do ní lehne, okusuje ji či trhá. Účinek trvá asi deset minut. Předpokládá se, že stejně jako na komáry, i na kočky působí látka nepetalakton. Ovšem diametrálně odlišně.

Kde sehnat šantu kočičí?

Šanta je běžná bylinka, která se u nás prodává vcelku levně. Samozřejmě si můžete vybrat z nepřeberné nabídky hraček, škrabadel a polštářků, jež obsahují buď samotnou šantu, anebo jsou napuštěny její silicí. Nicméně, pokud je možnost, vysaďte si tuto rostlinu doma. A možná je zrovna vaše kočka ta geneticky obdařená, pak uvidíte divy!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page