top of page

CATIO MAGAZÍN

Únava kočičích fousků aneb Proč vyměnit misku za talíř

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Chlouba, roztomilost, orientace... to všechno jsou kočičí vousy.

Chronická únava nebo vyčerpání kočičích vousků je něco, s čím se dostane do křížku jen velmi málo majitelů. Někteří si ho totiž ani nevšimnou. Přitom kočičí zdraví ovlivní na celý zbytek života a způsobuje jim hodně stresu. Co je syndrom unavených vousků a jak jej poznat?

Fousky kočky jsou mimořádně důležité a slouží k orientaci v prostoru, zajišťují chlupáčům bezpečí, orientaci ve tmě a třeba to, že správně odhadnou vzdálenost nábytku, na který se chystají skočit. Vousky jsou mnohem víc než jen ozdoba hlavy, která zaručuje roztomilost.

Co to je?

Kočky mohou “zapnout” smyslové zaměření svých vousů přesně tam, kde je to potřeba. Receptory na koncích jsou napojeny na centrální nervovou soustavu a vnímají okolní svět. Vyčerpání vousků je jakési přetížení informacemi, které kočku stresuje. Protože jsou fousky tak citlivé, pokaždé, když kočka přijde do kontaktu s jakýmkoli předmětem nebo detekuje pohyb, přenáší se tato zpráva do mozku.

Slovo únava není ale úplně přesné označení, protože to, co vaše kočička cítí, je pravděpodobně spíše nechuť nebo averze. Záleží vždy na veterináři, jestli vyčerpání nebo stres vousků vnímá jako důvod k obavám. Problémem je spíše to, že jakmile jsou vousy “přetíženy” množstvím informací, kočka se stresuje, neví na co se zaměřit, a postupně se dostává do deprese. A to už závažné postižení je.

Proč to je?

Kočka se při navigaci ve světě spoléhá na receptory na vousech a zbytečné zprávy nedokáže odfiltrovat. Člověk si hluku v pozadí nebo slunečních paprsků automaticky nevšímá, pro chlupáče je to ale nemožné. Proto je stimulují i běžné situace – miska s vodou nebo kapky deště. Vyčerpání fousků tak způsobí třeba dotýkání se receptory boků misky během pití.

Kočka pak nechce jíst, i když je hladová, takzvaně packuje jídlo nebo vodu, nebo je agresivní vůči ostatním zvířatům v okolí. Kočky to většinou vyřeší tak, že si jídlo vytahují z misky ven a snědí ho mimo ni. Stres fousků není nemoc, některé kočičky mají jen smůlu a vousy se jim jaksi opotřebovávají.

Jak tomu předejít?

Prevence vyčerpání fousků nebo alespoň jeho zmírnění je poměrně snadné. Vyměňte misku za plochý talířek nebo širokou mističku, aby se vousky nedotýkaly okrajů. V žádném případě kočkám vousy nezkracujte, poničili byste jejich schopnost orientace na celý život.

Potkali jste se někdy s touto nepříjemností?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page