top of page

CATIO MAGAZÍN

Zdravotní problémy se mohou projevit i na oku kočky

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Koukej mi do očí, poznáš, zda mi je dobře.

Jedním ze způsobů, jak poznat, že vaše kočka není v naprosté kondici, je viditelně nafouklý koutek oka nebo blanka tamtéž. Proč je dobré sledovat takovou maličkost? Třetí víčko může signalizovat větší zdravotní problémy kočky.

Co to je mžurka?

Mžurka neboli třetí víčko, je lymfatická uzlina v oku kočky (u ní je také slzní žláza). Kočce se při objevování různých zákoutí může dostat do očí nečistota a třetí víčko je určitá bariéra. Může být mít bílou nebo světle růžovou barvu. Třetí víčko vychází z očního koutku blíže k čumáku kočky. Pohyb víčka je u kočky pasivní (narozdíl od plazů). Pokud je kočka zdravá, je třetí víčko skryté nebo nenápadné. Část mžurky může vyčnívat i při hlubokém spánku, ale při probuzení se stane méně viditelnou. Pokud se koutek podráždí nebo je kočka nemocná, je tato blanka viditelná, načervenalá. Proč?

Viditelné třetí víčko

Umístění třetího víčka.

Třetího víčka si můžete všimnout, když má kočka úraz oka (třeba v důsledku souboje) nebo má bolest, či těžší imunologický problém (lymfatický systém brání tělo přes uzliny). Kočka může být nervózní a třít si bolavé místo. V případě úrazu je třetí víčko viditelné pouze na zraněném místě. Jestliže je kočka nemocná, mohou být viditelné obě. Poranění oka jsou bolestivá a mohou se rychle zhoršit. Někdy může být třetí víčko viditelné i při výrazném váhovém úbytku kočky. Návštěvu zvěrolékaře neodkládejte zejména, pokud si této blanky všímáte již nějakou dobu.

Třetí víčko a nemoci s ním související

U zánětu spojivek může být, kromě viditelného třetího víčka, přítomna sekrece z oka, oči mohou kočce slzet. Tato blanka se může objevit také při těžké dehydrataci nebo úrazu hlavy (občas i v souvislosti s pooperačním stavem kočky). Někdy může být projevem trávících nebo neurologických problémů (zkoumá se souvislost s parazity ve střevech). Zpozorněte, pokud má kočka současně průjem a viditelné třetí víčko. Mžurka může ukazovat také na určitý typu rakoviny. Příčinu výskytu třetího víčka vám nejlépe určí jen odborník.

Měla vaše kočka tento problém? Podělte se v komentářích.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page