top of page

CATIO MAGAZÍN

Zdravotní desatero chovatele koček s Pet & Horse Emergency

Aktualizováno: 10. 1. 2021


I kočky (a další zvířátka) mají svoji záchrannou službu...

V dnešním rozhovoru se zaměříme na prevenci stavů ohrožujících život nebo zdraví u koček. Odpovídat nám bude Robert Šibl z Pet & Horse Emergency (Veterinární záchranná služba v Brně).


Dobrý den, v jakých situacích je možné a vhodné kontaktovat záchrannou službu Pet & Horse Emergency? K jakým případům nejčastěji vyjíždíte? Jsou to nehody,otravy nebo něco jiného? Jak často pomáháte kočkám?

Pet and Horse Emergency

Dobrý den, Pet& Horse Emergency (P&HE) zajišťuje komplexní záchrannou a převozovou službu pro zvířata – realizujeme převozy akutní (zranění, náhlé změny zdravotního stavu, dopravní nehody, jejichž účastníkem je i zvíře), plánované (dovoz a odvoz k veterinárnímu lékaři na kontroly, očkování, předoperační vyšetření, k hospitalizaci) i chovatelské (jsou to většinou delší trasy – při prodeji/nákupu zvířete, chovatelské krytí,případně útulkové převozy). Nejčastěji vyjíždíme k akutním převozům (náhlé změny zdravotního stavu). V případě požadavku majitele (nebo pokud doplňujícími dotazy vyhodnotíme situaci pro zvíře jako život ohrožující) s námi vyjíždí i veterinární lékař. Již několik let spolupracujeme s Veterinární klinikou Hošek v Brně, která zajišťuje, stejně jako my, nepřetržitý provoz.


Kočky zachraňujeme a převážíme cca ve 20% celkového počtu výjezdů. Jelikož zajišťujeme převozy i pro Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy, těch 20% je docela dost. Ale spousta výjezdů se dá vyřešit i u majitele doma, kdy je potřeba kočku jen vyprostit z místa odkud se sama nemůže dostat, je ve stresu a majitel si na to sám netroufne. Oblast našeho působení je převážně Brno a Jihomoravský kraj, operujeme však po celé ČR.


Jak časté jsou, podle vás, otravy u koček? Jak poskytnout první pomoc kočce, u které máme podezření z pozření otráveného hlodavce nebo rostliny? Lze jí podat kousek černého uhlí? Nebo je to špatně? Existují vůbec lidské léky, které kočky mohou?

Otravy tvoří asi 20% z celkového množství případů, kdy kupodivu nejčastěji otravu kočky si majitel způsobí sám např. podáním nesprávného přípravku proti ektoparazitům (např. pro psy). Při podání přípravků proti vnitřním parazitům je, hlavně u koťat, z našich zkušeností nejlépe rozdělit např. v poměru 2:1, protože při podání celé dávky (byť odpovídá váze kotěte) je poměrně častá otrava tím, že odumřelí parazité ve střevě vypouštějí toxiny, které mohou zvíře ohrozit na životě. Černé uhlí se v případě, že jej do kočky dostanete, podat může, neuškodí, ale na druhé straně ani nijak výrazně nepomůže, takže jeho podání není nutné.


Z rostlin jsou pro kočky jedovaté např. lilie. Kočky jsou ale poměrně chytrá stvoření, takže tyto případy ani moc neřešíme. Pokud majitel kočky pojme podezření, že k otravě došlo, tato situace by se měla řešit poměrně neprodleně, nejlépe ihned (do 1 hodiny), a to převozem k veterinárnímu lékaři, který, v časové závislosti, případně vyvolá zvracení aplikací injekce s účinnou látkou. Podání humánních léků (hlavně jakýchkoliv analgetik) je pro zvíře život ohrožující!


Pokud kočka spolkne niť, provázek nebo vlnku, co dělat, abychom jí neublížili ani na jednom konci?

Pokud tato situace nastane, není dobré se snažit tento předmět vytáhnout z tlamičky. Vytahování předmětu může způsobit proříznutí sliznice trávícího aparátu, takže opět je nejlepší, co nejrychlejší cesta na veterinu.


Vyskytují se zlomeniny u koček pouze v souvislosti s kolizí s dopravními prostředky? Pokud kočka zůstane ležet po kolizi s autem, co by měl řidič v ideálním případě udělat?

Pet and Horse Emergency

Nejvíce zlomenin řešíme při pádech z výšek, při kolizi s jiným zvířetem (většinou psem) a ano, také při střetu s motorovým vozidlem. Pokud po střetu s motorovým vozidlem zůstane kočka ležet, není to většinou kvůli zlomenině, ale pro to, že je otřesená (zasažení hlavy) nebo má vnitřní zranění (nejčastěji slinivka, játra). Většina řidičů střet s kočkou bohužel neřeší, ale pokud ano, tak je nejlépe kočku opatrně nabrat např. do deky (nebo bundy) a neprodleně ji odvézt k veterinárnímu lékaři, který ji odborně prohlédně a stanoví rozsah utrpěných zranění. Při manipulaci s poraněným zvížetem je samozřejmě nutné dbát i na vlastní bezpečnost a k manipulaci s poraněným zvířetem přistupovat obezřetně.


Jaké úrazy si může kočka způsobit doma? Respektive, na co dát jako majitel pozor. Jsou to okna, balkony nebo něco jiného?

Většinou řešíme pády z výšek nebo mechanická poranění (zašlápnutí, přivření do dveří.) Okna bez zabezpečení ochrannou sítí jsou pro kočky obecně nebezpečná, kdy hrozí buďto vypadení (což ale kočka vetšinou přežije, byť s nějakým zraněním) nebo, což je mnohem více nebezpečné, když je okno otevřené v poloze ‚ventilace‘ a otvor tvoří písmeno ‚V‘, kočka téměř vždy sklouzne do toho nejužšího místa a jak se snaží vyprostit, zůstává ve smrtelné pasti a pokud ji neprodleně nevyprostíme, nemůže se nadechnout a udusí se. Při pádech z oken a balkónů dochází, z našich zkušeností, povětšinou k povrchovým oděrkám a poraněním, která nejsou životu nebezpečná. Samozřejmě může dojít i ke zlomenině nebo vnitřnímu poranění, ale tyto případy kupodivu neřešíme až tak často.


Domácí porody u koček? Je to téma nebo to kočky zvládají samy? Jak případně nově narozené kočičí potomky ošetřit?

U koček nejsou ztížené porody tak časté jako u feny a domácí porod většinou probíhá bez problemů. Pokud kočka rodí v naší přítomnosti, není nutné do porodu zasahovat. Jestliže se kočka se po porodu chová nezvykle a pojmeme podezření, že v ní ještě zůstala koťata, je nezbytné dopravit kočku i s narozenými koťaty k veterináři, který ji odborně prohlédne a stanoví další postup.


Kdy hrozí kočce dehydratace? Mohou mít kočky horečku? A jak to poznáme? Jak jí nejlépe ulevit?

Dehydratace kočce hrozí vždy, tak jako každému zvířeti, když zvrací, má průjmové stavy, nepije, nadměrně močí nebo je přehřátá. Jediná možnost, jak kočce ulevit, je dopravit ji, co nejdříve k veterinárnímu lékaři. Opět připomínám, nikdy jí nepodávat např. Paralen, je pro kočku toxický. Samozřejmě i kočka může mít horečku, ale jediná možnost jak výši teploty zjistit, je změřením teploty v rektu.


Jaké jsou nejčastější důvody průjmových onemocnění a jak je řešit? Kdy vzít kočku na veterinu? Jaké jsou druhy kočičích chřipek a mohou dostat nemoc od svého majitele? Nebo naopak, jaké virové onemocnění bychom mohli my majitelé chytit od kočky?

Průjem jako takový není onemocnění, je to příznak nějakého onemocnění, buďto to může být onemocnění infekční (virové, bakteriální, parazitární) nebo neifekční (onemocnění střev, jater, ledvin, slinivky). Kočičí chřipka není, jen tzv. komplex kočičí rýmy, což je multifaktoriální onemocnění (virové nebo bakteriální). Kočky chodící ven trpí nejčastěji na parazitární onemocnění. Kočky se mohou očkovat proti herpesvirům kalicivirům a chlamydiím…Kočky nemohou nemohou dostat žádné virové onemocnení od svého majitele a naopak, majitel nemůže dostat žádné virové onemocnění od svojí kočky. Výjimkou je pouze vzteklina, která však v ČR u koček nebyla dlouhá léta prokázána, proto je v ČR očkování vztekliny u koček nepovinné.


Které očkování je u koček nezbytné? Jsou nemoci, které u koček znamenají takové riziko, že je lze považovat za smrtící? Pokud je taková kočka v domácnosti s dalšími zvířaty, znamená riziko i pro ně (řekněme pro běžná domácí zvířata –psy, morčata, aj.)?

Očkování u koček není povinné, pokud se očkuje, tak proti panleukopenii, kaliciviróze a herpesu.. Ano, u koček jsou nemoci, které pro ně znamenají smrtelné riziko, ale tyto nemoci jsou pro ostatní domácí zvířata nepřenosné. Nejznámější smrtelná onemocnění pro kočky jsou panleukopenie (známá jako kočičí mor), FeLV (kočičí leukemie – dá se proti ní očkovat), FIV (známé též jako kočičí AIDS) a FIP (infekční peritonitida).


Trpí dnešní kočky stejnými civilizačními onemocněními jako člověk (diabetes, srdeční problémy, problémy s vyměšováním, atp.)? Existuje určitý druh rakoviny, který se u koček vyskytuje častěji, než u člověka? Tedy vyskytují se nějaké geriatrické choroby u koček? Jaká jsou vaše doporučení pro zachování jejich dlouhého věku?

Dalo by se říci, že i domácí zvířata trpí civilizačními onemocněními jako lidé, kočky tedy nevyjímaje. Diabetes a srdeční problémy souvisejí většinou s nadměrnou obezitou koček chovaných doma, tedy většinou bez dostatečného pohybu, bez správné životosprávy a při zbytečném překrmování. Rakovinné onemocnění u koček se bohužel vyskytuje poměrně běžně, procentuální srovnání s výskytem jednotlivých nádorových onemocnění u lidí bohužel nemám k dispozici. I kočka může trpět na stresové a úzkostné stavy – kočky v tomto stavu se mohou chovat plaše, vyhledávají samotu, nejsou kontaktní k lidem. Mnohdy mohou vykazovat i známky ‚nedůvodné‘ agresivity a nedůtklivého chování. Řešení těchto psychických problémů vyžaduje časově náročné postupy v řádu mnoha měsíců, mnohdy vyžaduje i kompletní změnu prostředí.


U kočičích seniorů řešíme nejvíce selhávání ledvin, špatnou funkčnost štítné žlázy a ortopedické problémy. Pro, co největší eliminaci těchto onemocnění, resp. pro jejich co nejúspěšnější léčbu jsou důležité preventivní prohlídky u veterinárního lékaře, pravidelná očkování a v neposlední řadě kvalitní krmení.


Součástí naší práce jsou i euthanasie v domácím prostředí, tedy ve chvílích, kdy již není možné žádné další veterinární řešení a další udržování domácího mazlíčka při životě by bylo jen jeho neúnosným trápením. V této oblasti spolupracujeme s Krematoriem zvířat v Brně, tedy specializovaným pracovištěm, kde zvířátka vyprovázejí na jejich poslední cestu.

Pet and Horse Emergency

Děkuji za rozhovor a přeji klidnou službu.


Pokud byste potřebovali využít pro svého mazlíčka službu Pet & Horse Emergency, číslo na jejich non-stop dispečink je 778 011 112.


Foto: Pet & Horse Emergency


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page