top of page

CATIO MAGAZÍN

Zajímavosti z kočičí historie

Aktualizováno: 9. 12. 2020



Náš svět se dělí na dva tábory – jeden kočičky miluje, druhý je nemůže ani vystát. Pokud čtete tyto řádky, pravděpodobně patříte mezi první skupinu. A my vám k tomu gratulujeme! Pro prohloubení vašich znalostí o těchto malých tygřících jsme pro vás připravili menší seznam zajímavostí, o kterých jste možná neměli ani tušení!


Mnoho z nás se domnívá, že nejstarší kulturou, která opěvovala kočičky jako nejlepší zvířecí mazlíčky, je ta egyptská. Zřejmě budete překvapeni, když vám řekneme, že tomu tak není. Francouzští archeologové totiž objevili na území dnešního Kypru kočičí hrob, který je starý zhruba 9 500 let. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak a proč byla vlastně vyvinuta kočičí dvířka? Podle historiků za to může sám velký Issac Newton! Když pracoval na svých studiích a experimentech na univerzitě Cambridge, neustále ho rušily jeho vlastní kočičky, které chtěly pořád pouštět ven a dovnitř (haha, kdo z nás to nezná, že?!). Proto se domluvil s místním tesařem, který do dveří vyřezal otvor. Tím pak mohly Newtonovy kočičky vesele chodit ven i dovnitř, aniž by geniálního fyzika rušily od jeho práce.

Kočičí manie se nevyhnula ani americkým prezidentům. Například po boku Abrahama Lincolna úřadovali jeho čtyři chlupáči. Kočička Billa Clintona byla zas tolik oblíbená, že dostávala více korespondence než její slavný páníček.

Starověcí Egypťané si na počest své zesnulé kočičky oholili obočí. Toto období se datuje zhruba do doby 440 let před naším letopočtem. 

I pro starověké Římany byly kočičky symbolem “něčeho lepšího”. Uctívali je frází “libertas sine labore”, tedy “svoboda bez tvrdé práce”.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page