top of page

CATIO MAGAZÍN

Zajímavosti o kočkách: V čem jsou lepší než člověk?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Že je to ptačí budka? Mně se to líbí víc!

Kočka je malé a často lenivé zvíře – i ten největší kočičí rošťák nakonec prospí 70 % dne. Kočky disponují schopnostmi, o kterých se člověku může jenom zdát. Zároveň jsou nám v lecčem podobnější, než si možná myslíme. Jejich svět není černobílý jako psí, ani barevný jako náš – jak to s těmi chlupáči tedy ve skutečnosti je?


Kočka vidí lépe než vy, anebo…

Kočky mají skutečně lepší periferní zrak, než má člověk– zatímco my vidíme „pouhých“ 180° náš kočičí mazlíček zvládne hned 200°. A nejen díky tomu jsou vynikajícími lovci i v noci. Kočky totiž vidí v šeru hned 6-8 krát lépe než člověk. Mají v oku větší počet tyčinek, které jim umožňují vidět a lovit i v pouhém svitu měsíce. Ale nebojte, i naše oči zvládnou něco mnohem lépe než ty kočičí – náš kočičí lovec totiž, právě díky vysokému počtu tyčinek a menšímu počtu čípků v oku, vnímá svět jen v barvách šedé, zelené a modré. Ostře navíc vidí jen na několik málo metrů. Více ke kočičím očím si můžete přečíst ve studii Nickolaye Lamma (článek v AJ), který vytvořil fotografie srovnávající zrak člověka a zrak kočky.

Na první fotografii je pohled na ulici očima člověka, na druhé kočky.

Chtěli byste vidět svět jako kočka v noci?

Kočka, mistr v ignorování

Znáte to, zavoláte na psa a je u vás dříve, než dořeknete jeho jméno. Zavoláte na kočku… A ta ani neotočí hlavu! Je to tím, že vás neslyšela? Kdepak. Boltec kočičího ucha totiž tvoří jedinečný trojúhelníkový tvar, který dokáže zachytit i zvuky, které nezachytí uši nejen psí, ale ani naše! Pokud tedy kočka na zavolání nereaguje, pravděpodobně se ji prostě jen nechce.

Nejlepším mlsem pro kočku je čerstvé mléko

Mýtus! I přesto, že se tento mýtus „kočka pije mléko“ traduje přes generace, vidíte ho ve filmech a čtete o něm v knihách, mají kočky problém se zpracováním laktózy (stejně jako někteří lidé) obsažené v mléčných výrobcích. Pokud se ovšem kočka k mléku dostane, s radostí ho vypije – je tučné, sladké a chuťově pro kočku lákavé, a tak se mějte na pozoru. Nezapomínejte otevřené mléko na lince, ani nenechávejte vašeho mazlíka, aby dopíjel zbylou smetanu.

Čichám, čichám něco dobrého

A opět jsme u toho, v čem je kočka lepší než její páníček. Existuje spousta vábivých, ale nevábných vůní, se kterými se denně potkáme. Představte si ale, že byste tyto vůně a pachy vnímali hned 14 krát víc! I přesto ale není kočičí čumáček natolik citlivý, aby kočky mohly vypomoci psím kolegům u policie (nehledě na to, že by to buďto stejně zaspali, nebo by povel ignorovaly).

Kočky jsou ve skutečnosti tekutiny

Jistě jste již někdy viděli videa, či fotky koček v nejrůznějších nádobách, malých košících a boxech, v kterých kočky vypadají, jako kdyby byli dovnitř přímo nality. A ačkoliv na první pohled skutečné vypadá, že mají kočky tajnou schopnost měnit svoje skupenství z pevného na tekuté, je vysvětlení mnohem jednodušší. Kočky jsou totiž neuvěřitelně flexibilní – jejich ramena jsou propojena pouze svalovinou a jejich páteř je tvořena množstvím obratlů, které jim dovolují ohyb těla až o 180°! Zajímavá vás víc kočičích zajímavostí a faktů? Mrkněte třeba na náš článek Kočičí zajímavosti: Kdo vynalezl kočičí dveře a jaké bylo nejdelší vrnění.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page