top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Van

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Ladné tělo, přímý pohled. To mám. A také miluji vodu.

Říká se jí též jezerní nebo turecká plovoucí kočka. Proč? Toto plemeno je jedinečné ve svém vztahu k vodě. Někteří jedinci prý skutečně plavou a loví rybky. Víte, v čem se „Vanka“ liší od Turecké angory?

Plemeno koček Van pochází z oblasti kolem stejnojmenného jezera v jihovýchodním Turecku (poblíž hranic s Iránem), je to oblast s proměnlivým počasím, čemuž je srst kočky Van přizpůsobena (během zimy je hustá a kašmírově jemná, s měnícími se podmínkami líná, v létě je její kožíšek kratší), musí zvládat velké teplotní výkyvy.

Legenda – skutečnost nebo přání?

Podle jedné z legend, byly tyto kočky tou rasou, kterou vzal Noe na archu. Po přistání se prý musely naučit plavat, protože země ještě nebyla suchá a proto tolik milují vodu. Podle jiné legendy vám bílá kočka splní tajné přání, pokud ji dáte laskominu. Ale kdo ví, jak to bylo skutečně. Každopádně neuděláte chybu, když se budete k Vance chovat uctivě. Tato kočka prý ráda kopíruje chování svého majitele. Je tedy lepší k ní být milý.

Rozšíření kočky

Kočky Van mohou mít stejné předky s tureckou angorou. Toto plemeno bylo prý vyšlechtěno již před několika tisíciletími. Do evropského chovu se dostala v padesátých letech minulého století. Podle organizace FIFE bylo toto plemeno uznáno v roce 1960. Je velikou škodou, že toto plemeno nemá příliš velké zastoupení v chovech ČR (prý se tomuto chovu věnovala donedávna pouze jedna chovatelka v Čechách. Jsou to přitom velice elegantní a povahou výjimečné kočky.

Energická povaha

Tyto kočky se projevují příjemným mňoukáním. V mládí jsou velmi bujaré povahy. Velmi rády si hrají. Jsou chytré a učenlivé. Je nutné je umět zabavit. Členové domácnosti jsou podle jejich výkladu jejich rovnocennými partnery. Je to kočka, která se rychle učí a ráda vyjadřuje svoje pocity. Občas ráda vyjádří svoji lásku jemným pokousnutím, které je ovšem myšleno jako projev lásky. Její temperament je jedinečný. Vyžaduje laskavou přísnost a určité vymezení hranic. Třeba na procházkách venku, díky svému kožíšku jsou do určité miry otužilé.

Fyzická specifika Vanky

Váží mezi třemi a osmi kily. Jsou pevně stavěné, připomínají turecké angory, jsou ale malinko mohutnější. Hlava je trojúhelníková. Ocas je středně dlouhý a ochlupený. Packy mají menší, pohybují se elegantně. Jsou údajně dobrými skokany. Uši jsou větší, špičaté, se štětičkami (a měly by být uvnitř růžově zabarvené). Oči jsou velké kulaté, obvykle světle jantarově zbarvené (ale existují i další barevné kombinace).

Srst – bílá se skvrnami

Jejich srst je (stejně jako u turecké angory) bez podsady, je hedvábně bílá se skvrnami na hlavě a ocásku. Pro výstavy je dokonalá kresba zásadní. Červenobílé kočky jsou nejčastější barevnou variantou, ale objevují se i další variety. Toto plemeno je nutné vyčesávat.

Chtěli byste poznat jedinnou chovatelku Vanek v ČR?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page