top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Sphynx

Malá rarita mezi kočičími plemeny, přitom velmi oblíbená. Sphynx je stejná jako každá jiná kočka, jen ta srst jí chybí. Jaká je její povaha a kdo by si ji měl pořídit?

Řekli byste si, že bezsrstá kočka musela vzejít z drastického nebo dlouhotrvajícího šlechtění. Není tomu tak. První bezsrsté kotě se v Kanadě v roce 1966 objevilo ve vrhu klasických krátkosrstých koťat. Nyní ji vyhledávají lidé milující extravaganci a výjimečnost, nebo třeba alergici.

Kde se vzala, tu se vzala…

Jméno sphynx, jinak řečeno kanadský sphynx, si kočky vysloužily podle místa jejich znovunalezení. Bezsrsté kočky ale znali už starověcí Aztékové. Po narození prvního prcka v minulém století se po kanadských ulicích začaly toulat bezsrsté kočky, toto plemeno se začalo šlechtit i v USA a Evropě a v roce 1988 bylo uznáno jako plemeno sphynx.

Jako malé miminko

Tyto kočky jsou velmi přátelské, inteligentní a jejich povaha je často srovnávána s povahou malého dítěte. Jsou odolné vůči stresu, nevadí jim tedy hlučnější domácnost, třeba ta plná člověčích prcků. Ale vždy myslete na to, že čeho je moc, toho je příliš, i ony potřebují své klidné místečko.

Největším trestem je pro ně samota, potřebují hodně pozornosti a v některých případech mohou až onemocnět zármutkem. Nemají potřebu chovat se nějak agresivně, jsou ale hodně neposední a rozhodně žádným novým škrabadlem nebo hračkou nikdy nepohrdnou.

Žádná srst nerovná se žádná péče

Sphynx se hodně potí, jejich tělo produkuje nadmíru kožního mazu a je proto nutné kočku častěji umývat. Alespoň jednou do týdne je jejich páníčci myjí mýdlem s neutrálním pH, nikdy je nemyjte šamponem! Narozdíl od ostatních kočičích královen s odporem k vodě mají tyto šlechtičny koupání docela v oblibě.

A jak ji poznat? Haha, dobrý vtip…

Sphynx asi pozná úplně každý. I toto plemeno má ale zákonitosti, přes které nejede vlak. Malí prckové se rodí s jemným chmíříčkem, to ale postupně vypadá a úplně zmizí. Zůstane jenom jemný a ňuňatý povlak na čumáčku, uších, tlapkách a horní části nohou.

Má hranatou hlavičku s výraznými lícními kostmi, uši dlouhé, zaoblené a široké. Tenké nožičky nosí hubené a pružné tělo. Protože jde o plemeno pyšnící se celou řadou různých předků, uvidíme sphynx ve všech možných barevných kombinacích.

O těchto kočičkách panují různé báchorky, třeba že je jim v zimě velmi chladno. Není tomu tak, stejně jako kočky se srstí si umí udržet stálou konstantní teplotu. Stejně tak neplatí, že alergici si mohou oddychnout. Kvůli šupinkám na kůži může i bezsrstá kočka vyvolat alergickou reakci. Ideální bude najít si kamarády, kteří mají tuto výsost doma a zkusit ji pomazlit. A hned budete vědět, na čem jste

A jak se vám se sphynx žije? Pochlubte se v komentářích!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page