top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Skotská klapouchá kočka

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Hele lidi, kdo ví, že jsem kočka soví?

U nás zatím ne tak známá, my jí ale její originalitu odepírat nebudeme, jelikož má co říct. Plemeno Skotská klapouchá kočka připomíná sovu v kočičím kožichu.

Mutanti z X-Mena?

No, vlastně něco podobného. Ruku na srdce, člověk křížil a mutoval kočičí populace ohromným způsobem. Skotská klapouchá kočka ale vznikla tak nějak sama. Všiml si jí farmář roku 1961. A když se této první zástupkyni plemene narodila koťata s podobně sklopenýma ušima, jedno kotě si vzal. Moc nelenil a založil si chov. Ten byl pečlivě pozorován genetiky a z jejich výzkumu vyšlo, že gen Fd pro sklopené uši je autozomálně dominantní a mohou jej přenášet pouze kočky plemene skotská klapouchá. Přišly pak různé pokusy s křížením dvou skotských klapouchých, což ale přineslo zklamání. Tato koťata měla silné deformace na končetinách a ocasu. To chov zasáhlo a skotská klapouchá se stala neuznaným plemenem.

Po převozu do Ameriky se toho ale místní obyvatelé chopili a chov nezavrhli. Zjistili tak, že pro narození zdravých jedinců je zapotřebí spojení skotské klapouché kočky a britské krátkosrsté. Pátrali i nadále, až společně chovatelé s genetiky našli fígl, jak udržet populaci zdravou a v čisté linii. Nebudeme vás zatěžovat genetikou, proto musí stačit, že ve vrhu skotských klapouchých se často vyskytují i jedinci, kteří sklopené uši nemají (často až polovina vrhu). I tato varianta bez sklopených uší se nazývá skotská klapouchá s přídavkem “straight”. Pářením skotských klapouchých s ušima dolů, se skotskou klapouchou “straight” variantou chovatelé docílili vyváženého poměru a zdravých koťátek.

V Americe je plemeno uznáno chovatelskou organizací CFA, evropská FIFe plemeno stále neuznává a požaduje větší množství výzkumů, hlavně ze zdravotního hlediska koček.

Jak asi vypadá?

Jak by tak mohla vypadat kočička s názvem plemene skotská klapouchá? Bude mít hodně krátký čenich? Nene, její dominantou je rostroventrálně sklopená distální část ušního boltce. Nebudu vás trápit, skotská klapouchá má uši připláclé k hlavě, díky čehož vypadá jako dobře krmená sova. V Americe se díky tomu těší velké oblibě, stala se dokonce sedmým nejoblíbenějším plemenem!

Kolik nám tak může vyrůst? Přibližně 2,5 až 6 kilogramů, přičemž horní hranici většinou dosahují kastrovaní mohutní kocourci. Kočičky váží do čtyř kilo. Jedná se tudíž o středně velkého mazlíčka. Co se týče srsti, u skotské klapouché je to různé. Může být jak krátká, tak dlouhá, měla by odstávat od těla a přípustné je také jakékoliv zbarvení, vyjma odznaků lila a čokoládové. Tvářičky mají jako miminka, kulaté, s velkýma očima. Uši by měly obkreslovat kulatý tvar hlavy. Mohou však být klasické, nesklopené, již zmiňovaná “straight” varianta. Takovéto skotské “neklapouché” se nevystavují.

Původně měly skotské klapouché kočky v uších pouze jednoduchý záhyb (single fold), což vytvářelo pouze lehké sklopení. Nyní mohou mít v uších až trojitý záhyb (triple fold), což způsobuje opravdový vzhled sovy. Uši jsou téměř úplně přiklopeny k hlavě.

Co obnáší zmutovaná chrupavka?

Pro koťátka nic moc, všechna se totiž rodí s ouškama vztyčenýma jako stožár. Pokud kotě nese gen pro klapouchost, začínají se ouška pomalu sklápět přibližně ve třech týdnech věku.

Ačkoli mají kočičky uši sklopené, jsou i nadále schopné je používat ke komunikaci naprosto stejně jako jiné kočky. Pokud se rozzlobí, stáhnou uši dozadu, pokud mazlík zbystří, uši se “vztyčí” dopředu a otáčejí se za zvukem.

Bohužel tato mutace způsobuje určitá zdravotní i hygienická rizika. Zaprvé mají klapouché kočičky větší množství ušního mazu, tudíž je zapotřebí dbát na čistotu a prohlídky. Horším zdravotním problémem je ale osteochondrodysplasie (OCD). Tato porucha způsobuje deformace kostí a chrupavek (tudíž v podstatě i samotnou klapouchost), a vyskytuje se v menší či větší míře u všech jedinců. Většinou ale začíná kočičku toto onemocnění zatěžovat až ve stáří, záleží na genetické výbavě. Pokud jsou chovatelé nezodpovědní a nepáří správné jedince, přichází na svět koťátka s velmi bolestivou osteoartritidou.

Zároveň jsou ale díky venkovskému původu tyto kočky odolné vůči jiným ochořením. Náchylné jsou snad jen k PKD, což je genetická choroba způsobující abnormální výskyt a růst cyst v ledvinách, opět odvislá od genetické výbavy jedince a kardiomyopatii. Dožívají se průměrně 15 let.

Je to kočka soví?

Moudrost, často přisuzovaná sovám, tomuto chlupáčkovi, určitě nechybí. Jsou to totiž nesmírně věrní a milí společníci. Pro vrozenou inteligenci nebude ani výcvik kočičky žádná překážka. Skotská klapouchá kočka doprovází svého člověka kam se jen hne. Ano, i na toaletu. Opravdu nemají rády samotu a proto by se jim člověk měl věnovat co nejvíce. Díky vrozené hravosti je může například učit i různé kousky.

Jsou to kočičky s tichým hláskem, které málokdy vytáhnou drápky a jsou tak i vhodným společníkem k dalším členům domácnosti, jako jsou psi či děti. Tato kočička je něžná a mazlivá duše, spící často na zádech anebo sedící v tzv. Buddhově pozici, kdy sedí na zadečku, zadní končetiny roztažené do stran a přední položené na břiše. To se pak ze sovy stává vydra. Svého člověka miluje nade vše. Pokud ji ale pustíte ven, změní se ve zdatného lovce.

Přesvědčila by vás povahou, nebo roztomilým kukučem?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page