top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Britská kočka

Velké oči, plyšová srst, vyrovnaná povaha. To je britská kočka. Kdo by si měl toto plemeno pořídit? A jak se o britskou kočku nejlépe postarat?

Britka je pro většinu lidí ztělesněním opravdového kočičího luxusu, majestátnosti a charakteru tak silného, jako je ten člověčí. A britská kočka je opravdu ideálním společníkem do tiché domácnosti, kde bude mít volnost pohybu a zároveň klidná místečka, která budou patřit jen jejím královským packám.

Kde se první šedavý chlup objevil…

Britská krátkosrstá kočka je nejstarší britské plemeno, které na královské ostrovy pravděpodobně přivezli Římané, a jistě byste do nich neřekli, že dřív bylo jejich hlavní činností běhání po ulici a lovení myší. Jejich chov začal přibližně před sto lety. Došlo ke křížení s perskou kočkou, a proto je tato modrá kočka menší a podsaditá.

Stejným křížením vznikla i dlouhosrstá britská kočka, od její sestřičky s krátkými chlupy ji pouze odlišuje právě jejich délka. V roce 1980 byly jak dlouhosrsté tak krátkosrsté uznány jako plemeno a staly se opravdovými celebritami kočičích předváděcích mol.

Méďa v kůži kočky

Kulatá hlavička nese kulatá očka a kulatá ouška. Britská kočka je vlastně taková kulička, která připomíná plyšového medvídka. Stavba jejího těla je pevná, kočičky váží kolem pěti kilogramů, kocourci sedm. Mají opravdu tuhý kořínek, a pokud mají náležitou péči a výživu, dožívají se až patnácti let.

Krátká, hustá a snadno udržovatelná srst je většinou modrošedá. Většinou. Můžete mít i šedohnědou, černou, krémovou, černobílou, tříbarevnou britku, každá z nich je opravdovou krasavicí. Každý známe stříbrnou tabby kočku Whiskas, to je asi nejpopulárnější zbarvení.

Nové záclony? Ne, díky

Britské kočky nejsou žádnými horolezci a záškodníky, raději budou meditovat, než ničit nový gauč. Učit se od nich můžeme vyrovnanosti, klidu, lásky k dětem a nonšalanci. I ony ale potřebují škrabadlo nebo kočičí strom, přece jen, kočičí pudy se v žádném chlupáči nezapřou.

Ať hodí kamenem, kdo by tohohle prcka nechtěl!

Kočičí michelinská hvězda pro vaši kuchyň

Stejně jako pro každé plemeno, i pro britky existují speciální krmiva s optimální velikostí i složením. Není to ale nutností, důležité je čerstvé maso a bílkoviny… postačí tedy kvalitní konzervy a granule. Ideální jsou krmiva s lososovým olejem, který se postará o lesklou srst, a s taurinem, který zamezí bolavým kloubům, jež nosí mohutné tělo.

Kromě predispozice k onemocnění kloubů trpí často hypertrofickou kardiomyopatií, tedy onemocněním srdce, a také ledvinovými cystami, což je bohužel dědičná choroba. Proto nezapomínejte na pravidelná veterinární vyšetření a od chovatele požadujte osvědčení o vyšetření rodičů kotěte.

Tyto kočičí dámy, které se budou spolu s vámi povalovat na gauči a zdobit vaši domácnost, jsou také velmi fotogenické. Máte britskou kočku doma? Pochlubte se s ní v komentářích!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page