top of page

CATIO MAGAZÍN

Vše o plemeni: Bengálská kočka

Všichni milujeme videa se lvy a tygry, kteří se mazlí a lísají jako koťátka. Zároveň ale tušíme, že takhle to není správné a že mezi domestikovanými a divokými kočkami je rozdíl. Jak si ale přenést takovou exotiku domů do obyváku? Jde to vůbec? Budete se divit, jde to. Plemeno bengálská kočka plní naše sny.


Když si vaše kočka ulítne s tygrem…

Nene, nebojte se. Tygr v tom prsty nemá. Američané objevili u divokých bengálských koček nepřítomnost genu kočičí leukémie. To odstartovalo pokusy s křížením mezi těmito divokými šelmami a domestikovanými kočkami. Neúspěšně. Stejnou práci si dávali šlechtitelé koček, kteří toužili propojit mazlivou domácí kočku s neobvyklou krásou divoké bengálské kočky, ale stále naráželi na ten samý problém. Neplodní kocouři, těžko ochočitelná koťata. O pár let později se ovšem objevila statečná dáma jménem Jean Sudgen Mill, která i přes všechna úskalí nepodlehla neúspěchu a začala šlechtit znovu, tentokrát samičí koťata s domestikovanými kocoury. Po náročné práci ji ale čekala zasloužená odměna, čtvrtá generace těchto stvoření s sebou již nesla zdravé, víceméně domestikované plemeno koček, o které byl zájem. I dovoz k nám nějakou dobu trval a tito nádherní malí leopardi se zde stále objevují zřídka.

bengálská kočka

Zdatné lovecké geny přetrvávají.


Jak ji poznám?

Na první dobrou. Museli byste být slepí a hluší, abyste tuto šelmu nepoznali. Bengálská kočka má dlouhé tělo, dobře osvalené, zadní nohy delší než přední a středně dlouhý ocas. Může vážit až deset kilo, co je ale na tomto drobečkovi to nejvýraznější je zbarvení a vzorování krátkého kožíšku, připomínající leoparda. I zde jsou však odlišnosti, nejčastěji vidíme bengálku hnědou s různými odstíny žluté a černým mramorováním či rozetami. Vzácnější je barva stříbrná, kde se také objevuje černé vzorování leoparda, popřípadě jen tečkování.  Těmito vzory je značená i na hlavě, kde také najdeme spíše menší uši a výrazně šelmí zelené či zlatavé oči mandlového tvaru. Škála je tedy široká, stačí si vybrat.

Bengálky milují lov a přírodu.


Bude doma bengál?

A konečně to nejpodstatnější, tedy povaha těchto mazlíčků. Bengálské kočky jsou inteligentní, energické, rodinné kočky. Ač na to nevypadají, svou ochotou člověka pronásledovat a učit se různé kousky jsou velmi podobné psům. Také s nimi nemají obecně žádné problémy, stejně jako s dalšími domácími zvířaty a dětmi. Naopak, čím víc lidí k mazlení a hraní… znáte to. Bengálka tedy není agresivní, naopak je nadmíru společenská a opravdu hravá. Jestli v ní ale zbyly geny divokých předků, lze snadno vysledovat z aktivního šplhání kamkoli a škrábání čehokoli, pokud nemá k dispozici kočičí strom či škrabadlo. Je důležité se mazlíčkovi plemene Bengálská kočka věnovat, nejlépe jim i umožnit přístup ven či do voliéry. Pak se ozve volání divočiny a nedivte se, když vám na prahu zůstane pár ptáčků, myší nebo i veverka či lasička. V bytě se rády baví krádežemi a následným schováváním, lezením na nejvyšší možný bod, překvapivě i koupáním (pozor na rybičky v akváriu) a moc rády skáčou. Není divu, vyskočí až do trojnásobku své velikosti. Opravdu kočka s velkým K.

V očích bengálské kočky spatříte šelmu.


Závěrem…

Pořídit si kočičku plemene Bengálská kočka určitě není levná záležitost, vyplatí se ale investovat do kvalitního jedince z prověřené chovné stanice. Dědičně si totiž mohou u bengálek objevovat katarakty, progresivní retinální atrofie, hypertrofické kardiomyopatie anebo distální neuropatie. Doporučuje se tedy vybírat pečlivě a každým rokem dělat sken svého mazlíčka, aby se některé choroby vyloučily.

Zároveň těmto šelmám příroda propůjčila opravdu originální a rozsáhlou škálu hlasů a zvuků, kterými vás mohou bavit, zároveň ale i budit ve dvě ráno. Na internetu koluje spousta komických videí s dětským naříkáním, téměř psím kňučením a napodobováním bengálských miláčků. Ano, komunikují velice rády, ale záleží na jednotlivcích, jak moc výrazně se projevují, zvlášť ve chvílích kdy se jim něco nelíbí. Pak se totiž může projevit i ta stránka učenlivá, kterou si chválíme, než se kočička naučí rozsvěcovat a zase zhasínat světlo, případně otevírat a zavírat dveře. Ve filmu Paranormal activity by z ní měli režiséři radost. A vy určitě také!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page