top of page

CATIO MAGAZÍN

Vliv kočičí společnosti na člověka

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Budu tě milovat navždy. Celých devět kočičích životů a jeden tvůj.

Možná už kočku máte nebo právě o jejím pořízení uvažujete. Udržování přátelství s kočičím kamarádem má řadu výhod a také kladný vliv na tělesné a duševní zdraví. Proč je dobré míti vedle sebe kočku?

Kočičí profese

Mohlo by se říci, co kočka, to jiná “profesní specializace”. Kočka může mít skryté vlohy na rozpoznání blížícího se epileptického záchvatu u člověka, může cítit ohrožení dechu u novorozence v postýlce ještě, než by cokoliv bylo podezřelého (proto je dobré dát na kočičí instinkty). Kočka může svého člověka chránit před agresivním psem, hadem nebo depresí. Kočka může být diagnostikem (sama si sedne na vaše bolavé místo), terapeutem – vrní až se i nespavcům podaří usnout nebo uklidní člověka vystresovaného (a tomu poklesne vysoká tepové frekvence). Kočky jsou prostě jedinečné. Nezáleží na původu kočky. Spíše na jejím naladění na vás. Dost často kočky, které samy prošly nějakým traumatickým zážitkem, umí projevit svoji vděčnost svému majiteli nečekaným způsobem.

A co zdraví?

Podle studie provedené Univerzitou v Minessotě, může pouhé vlastnictví kočky snížit riziko infarktu o 30%. Nejspíše díky lepšímu vyrovnávání se s úzkostnými stavy a stresem. Lidé, kteří mají problém s usínáním mohou také rychleji usnout s kočkou vedle sebe (studie Mayo kliniky), než vedle chrápajícího protějšku. U části alergiků pomůže kontakt s kočkou pro budování lepší tolerance alergenů (srsr, roztoči). Proto se doporučuje kočku přijmout do domu před narozením dítěte. Výjimkou jsou těžké stavy, závažné imunologické poruchy, aj. Pro dobré zdraví kočky dodržujte základní hygienická pravidla (pravidelné čištění toaletya misek, péče o kožich) a kočku očkujte. Vyhnete se tím strašáku jménem toxoplasmóza. Podle australské studie provedené mezi majiteli koček a těch bez koček, vykazovali lidé vlastnící kočku lepší výsledky v oblasti psychické pohody. Aktuálně se celosvětově zkoumá vliv koček na kvalitu života autistických dětí.

Další výhody spolužití s kočkou

Majitelé koček jsou prý atraktivnější svým protějškům. Ale dost možná to je jen tím, že majitelé koček jsou více citliví vůči neverbálním projevům své kočky a umí tuto dovednost přenést do mezilidských vztahů. Kočičí lidé jsou také prý klidnější a asertivnější. Přítomnost koček může pomoci člověku s chronickým onemocněním, dlouhodobě hospitalizovanému nebo po traumatickém zážitku, kdy vám zemře partner. Vrnící kočka může být ten správný lék na mnoho složitých situací…

Čím odměňujete svoji kočku? Jaké mají vaše kočky oblíbené mlsky/činnosti?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page