top of page

CATIO MAGAZÍN

V létě chraňte kočku stejně jako sebe

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Sice to vypadá, že snesu o trochu více tepla, než ty, ale nenechej mne napospas vysokým teplotám.

Ve chvíli, kdy teploměr začne ukazovat teploty okolo třicítky a zvyšuje se vlhkost vzduchu, je nepříjemné pobývat kdekoliv ve vyhřátých místech pro děti, stare lidi, chronicky nemocné a mazlíčky. Na co dát v tomto počasí pozor?

Důležitá je prevence přehřátí, různé druhy zvířat pociťují teplotní stres při různých teplotách. Domácí kočky sice nejsou oproti psům tolik vystavovány vysokým teplotám, ale pokud kočku pouštíte na toulky ven nebo se váš byt rychle vyhřívá, je vhodné kočkám v létě upravit režim a tak jim ulevit.

Základní opatření

Jak můžete kočce pomoci se snášením vysokých teplot? Úpravou režimu. Vytvořte jí příjemné zákoutí v chladnější části domu. Zvažte pořízení chladící podložky, tu můžete umístit do pelíšku pod ručník nebo bavlněnou plenu. Pravidelně ji vyčesávejte. Chlaďte ji pozvolna a opatrně (spíše dotykem na packách a hlavě). Zapomeňte na balení zvířete do mokrých ručníků. Kočku vyděsíte a můžete její stav paradoxně takovým zábalem zhoršit. Raději jí zajistěte přístup k několika zdrojům pitné vody (2-3 misky rozmístěte a pravidelně vyměňujte vodu), pro kočky, které nerady pijí, zkuste vodní fontánku nebo hru uvedenou zde. Pokud kočku pouštíte ven (na dvůr, zahradu, atd.), zajistěte jí stín i tam, zkrátka nějaké místo, kde si může odpočinout (psy se v takovém počasí doporučuje venčit před osmou a večer kvůli riziku přehřátí a zranění pacek). Samozřejmě i venkovní kočka má mít přístup k pitné vodě. Zvyšte podíl kvalitní šťavnaté stravy (u nemocných zvířat je vhodné složení jídelníčku probrat s veterinářem). Aktivní hru nechejte na večer (zejména je-li vaše kočka chronicky nemocná).

Tipy na cesty

Pokud už berete kočku na prázdninové cesty s sebou, naplánujte svoji cestu i s ohledem na ni. Ideální je vyrazit brzy ráno nebo navečer, kdy už teploty nejsou tak vysoké. Před cestou auto dobře vyvětrejte (a pusťte klimatizaci). Přepravka by měla být vzdušná a dobře zajištěná (pro případ nehody). Kočka by měla mít možnost se napít a dát si malou svačinu (pokud při cestách autem zvrací, je vhodnější konzultace s veterinářem). Lze jí třít packy namočeným ručníkem (opět platí, že kočku nebalíme). Při opuštění auta, kočku nezamykejte ve voze. Podmínky se v zavřeném voze během 15 minut změní natolik, že zvíře může zkolabovat nebo uhynout. A vy kromě smutku a výčitek svědomí, můžete také dostat pokutu (jde o přestupek týrání zvířat). Kočku z auta ven dáváme raději v přepravce, aby zvíře vyděšené cestou neuteklo z auta ven a nezaběhlo se (totéž platí pro kočičí vodítka). Vhodné je tedy zvíře během cesty neustále sledovat a včas je občerstvit. Ideální by ovšem bylo zvíře nebrat a zajistit mu vhodnou péči doma (možná řešení zde).

Kdy zpozornět?

V letních měsících musí být opatrní zejména majitelé koček se zkrácenou čenichovou partií. Zkušený chovatel pozná, když se kočka začně chovat nápadně jinak. Nechce se postavit na nohy, nebo je nadměrně aktivní. Pokud začne být zvíře malátné, nervózní, zvedne se mu tep nebo zrychleně dýchá, pak je vhodné zpozornět. Jestliže zvíře reaguje, doplňujte tekutiny a ochlazujte ho. Pokud chrčí, má namodralý jazyk nebo nereaguje, vydejte se okamžitě na veterinu.

Jak řešit situaci, kdy se vám kočka o prázdninách zaběhne, se dočtete na našich stránkách v srpnu.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page