top of page

CATIO MAGAZÍN

Umí kočky plakat?

Aktualizováno: 10. 1. 2021


Zdá se ti, že mám v koutku slzu? Možná mi není dobře...

Pláčete nebo se bojíte plakat? Volně žijící zvíře je vystaveno rizikům útoku predátorů. Pravděpodobně proto, to příroda zařídila tak, že zvířata emoce cítí, ale jejich pláč má jinou podobu než ten lidský. Jak truchlí kočky?


Smutek a nářek u koček

Kočky mají rozličné emoce, které se u nich rychle střídají. Ve stresu se kočky projevují podobně jako my lidé. Umíte smutek u své kočky vypozorovat? Nemyslíme tím uražené mlčení kvůli odmítnutí padesáté kapsičky, ale rozpoznání něčeho, co kočku opravdu trápí (nebo je důsledkem traumatu). Kočky mohou naříkat, nadměrně škrábat (nábytek nebo chodící živé „cíle“) nebo si vylizovat kožich do té míry, že jim na daném místě srst zmizí. Mohou lkát nebo nadměrně příst, aby se uklidnily nebo předením snížily svoji bolest.


Co znamenají slzy v kočičích očích?

Vidíte u své kočky krokodýlí slzy? Může to být silná reakce na bolest, třeba opaření oka párou z varné konvice. Proto důkladně oči kočce prohlédněte. Má oko zraněné, má v něm nečistoty? Není vaše kočka na něco alergická? Nebo hůře, ochutnávala nějakou zakázanou rostlinu v domácnosti? Pozorujete-li u ní i další projevy – apatii, nachlazení, je to vždy důvod vzít kočku na vyšetření k veterinárnímu lékaři…

Když kočičí hlas připomíná pláč dítěte

Kočky se v průběhu staletí v domácnostech přiučily ledasčemu. A velice rády od nás odkoukávají styl komunikace. Možná proto se naladily na frekvenci dětského pláče. Což jim jde na jedničku s hvězdičkou. Máte také takového zpěváka doma? Uniká vám na toulky za nevěstami? Nebo zneužívá svého hlásku k vynucování další porce oblíbené potravy?


Vědci tvrdí, že pouze člověk je schopen ronit slzy ze smutku. Škála truchlení, smutku a bolesti musí být široká u všech bytostí, stejně jako radost. Jak by kočky poznaly, kdy jejich milovaná osoba potřebuje zavalit hřejivou srstí a opečovat? Kočky jsou empatická stvoření. 



Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page