top of page

CATIO MAGAZÍN

Týrání zvířat, vyšší tresty. Jak vidí mazlíčky světové právo?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Podmínka je málo, moji kámoši musí být v bezpečí.

Dnes pro vás máme připomenutí velmi příjemné zprávy, která nám, milovníkům chlupatých čtyřnožců, ale třeba i plazících se mazlíčků, určitě zlepšila den. Mluvíme o schválení novely zákona, jež za týrání zvířete umožňuje ukládat vysoké tresty. Podívali jsme se na to, jak je na zvíře pohlíženo jinde ve světě.

První den v červnu tohoto roku nabyla účinnosti novela trestního zákoníku. Díky ní se tyrani dočkají vysokého trestu – až šesti let ve vězení. Přibyl ale i nový trestný čin, a sice chov zvířat v nevyhovujících podmínkách, tedy například tolik nenáviděné množírny. A co hrozí v tomto případě? Až deset let ve vězení.

Chlupáče vidí každý právní řád jinak

V rámci celého světa se zákony, které trestají týrání zvířat, řídí země jako je Švédsko, Francie, Velká Británie, Dánsko, Polsko, Nový Zéland, USA, Austrálie nebo třeba Kolumbie.

Naopak ve většině afrických zemí, na Arabském poloostrově nebo v Mongolsku se o zvířecích právech žádná nařízení ani zákony nezmiňují.

Abychom se dostali zpět ke kočičkám, jejich zabíjení za účelem konzumování přímo zakazuje Indie, Austrálie a USA. Legální je toto v Číně, na Arabském polostrově, ale například i v Kanadě.

V současné době naštěstí slyšíme i velmi ostrou kritiku proti testování kosmetických složek na zvířatech. Jak je to s nimi co se týká světového práva? Plný zákaz platí napříč téměř celou Evropou, v Indii a na Novém Zélandu. Brazílie se k tomuto problému staví tak i onak, zakazuje pouze některé formy testování. Prakticky celý zbytek světa testování na zvířatech nezakazuje.

A jak je to s cirkusy?

Asi málokdo z nás si užívá pohled na zvířata pod cirkusovou plachtou. Jak na toto ale hledí světové zákony? Zákaz přijal Írán, Bolívie nebo třeba Itálie. Částečně se ke zvířatům v cirkusech staví zády i velká část jižní Ameriky, Austrálie, USA, Indie a téměř celá Evropa.

Co znamená částečně? Některá zvířata, většinou divoká, nesmí být v cirkusech cvičena. A pro koho cirkusová zvířata nejsou trnem v oku? Pro Rusko, Čínu, Mongolsko, jihovýchodní Asii, Chile a například většinu zemí Afriky.

Jiný kraj, jiný mrav. Toto pořekadlo platí i v oblasti postavení zvířecích miláčků v zákonech a právu. A jak se k tomu stavíte vy?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page