top of page

CATIO MAGAZÍN

Tajemství kočičího jazyka

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Budu vrnět a bude nám krásně

Máme pro vás další článek inspirovaný vědci. Tentokrát se týká kočičího jazyka. Nikoli komunikace a kočičí tajné řeči. Ale svalu, který zajišťuje čistou a hebkou srst nebo požitek z masové kapsičky. Takže, co o kočičím jazyce nevíte?

Napadlo vás někdy, proč není úplně příjemné, když vás kočka olizuje? Proč se cítíte, jako by vás hladil smirkový papír? Podívejte se blíže. Jazyk je pokrytý malými ostny. Ty jsou vyrobeny z keratinu, stejně jako lidské nehty.

Čistota na prvním místě

Tyto miniaturní háčky mají schopnost proniknout většinou materiálů, právě proto kočka dokáže udržet nejen kožich v absolutní čistotě. A aby se očistil i sám jazyk a nečistoty na něm nezůstávaly, otírají kočky jazyk o patro v ústech ve směru růstu háčků.

Kromě odstraňování parazitů, špíny a zárodků bakterií má olizování u koček ještě jiný význam, a sice jakési roztírání olejů, které kůže produkuje, po celém těle.

Jak poznat důvěru

Kočky se mezi sebou často olizují, a to je další funkce jejich jazyka. Prokazují si tak důvěru. A nejen mezi sebou. Jistě jste už zažili zmiňované olizování, které spíš lechtá, ale kočka vám tím dává najevo, že vám skutečně věří.

Správný lovec

Pro venkovní kočky, jež si musí svoji vlastní kořist zajišťovat samy, je péče o kožich zásadní. Jejich ,,večeře” je totiž necítí. Jeden nechtěný závan nebezpečí a kočka je celý den o hladu.

I během pití kočky háčky na jazyku potřebují. Položí jazyk na vodu, rychle ho zvednou a vytvoří vodní sloupec. Kočka se napije dostatečného množství vody, zároveň ale ne tolik, aby jí vytekla ven přes koutky úst.

MIT tým, který se na studii podílel, vytvořil model, jež kočičí pití napodobuje. Použili skleněný disk a položili ho na hladinu. Nějakou dobu hledali optimální rychlost, jakým kvádr zvednout. Zjistili, že kočky domácí mají tendenci ,,lapat” vodu asi čtyřikrát za sekundu, zatímco tygři nebo lvi o něco pomaleji. Rychlost pití se tedy zřejmě zpomaluje s rostoucí tělesnou hmotností. 

Dozvěděli jste se o kočičím jazyce něco nového?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page