top of page

CATIO MAGAZÍN

Stát New York je první, který zakáže odstraňování drápků

Aktualizováno: 12. 12. 2020


To jako vážně? Já se škrabadla nevzdám!

Ve Spojených státech amerických je poměrně běžnou praxí odstraňovat kočkám drápky. Aby nepoškrábaly majitele nebo nábytek. Některé domy s více byty mají dokonce ve svých pravidlech, že obyvatelé nesmí mít kočku s drápky. V poslední době se proti tomuto zvedá ve státě New York vlna nevole. Zakáže americká země nehumánní praxi?

Většině milovníků koček je jasné, že pro kočky je tento zákrok, a hlavně jeho následky, velmi nepříjemný a může ovlivnit kočičí povahu. Chlupáčům se totiž odstraní špičky drápků a oni jsou poté nuceni chodit po měkkých chrupavkách, které k tomu ale nejsou určené. Výjimkou je situace, kdy má kočka drápek zanícený nebo plný nádoru.

Nejen, že se pak kočka vyrovnává s velkou bolestí, ale má většinou problémy se zády. A to proto, že je nucena změnit styl chůze, aby bolesti co nejvíce unikla. U koček bez drápků je prokázána i vyšší agresivita a močení jinde, než na kočičím záchodě. Dlažba nebo koberec je totiž na obnažené packy příjemnější než ostrý písek.

Osvícená Evropa

V Evropě se tato praktika téměř vůbec neobjevuje, ilegální je v Austrálii, na Novém Zélandu, v Izraeli a v Brazílii. Česká republika ji považuje za týrání zvířat.

V USA je ale běžnější, ačkoli se proti ní staví několik veterinárních organizací. Zákonodárci ve státě New York se na jaře tohoto roku shodli, že odstraňování drápků postaví mimo zákon. Rhode Island a Kalifornie zakázali majitelům činžovních domů vyžadovat toto po budoucích nájemnících.

Podle webu Ekolist ukázal v roce 2011 průzkum agentury AP, že 55 % amerických majitelů koček odstraňování schvaluje a některé výzkumy dokazují, že 20 až 25 % amerických koček proceduru už podstoupilo.

A co takhle škrabadlo?

Pro kočky, které nemohou jít ven a drápky si nabrousit přirozeně o strom, je ideální náhražkou škrabadlo. Některým se možná vizuálně do bytu nehodí, s bohatou nabídkou si ale jistě vybere i největší master designu. Pokud přijde kočka do domácnosti jako kotě, netrvá dlouho ji naučit, že nábytek se neškrábe a na záclony se nešplhá. Se starší kočičkou to jistě zabere víc času, ale není to nemožné.

A co vy? Obětovali byste pohodu a zdraví svého chlupáče pro kus nábytku?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page