top of page

CATIO MAGAZÍN

Stará kočka, nový pes: Jak koučovat nový vztah

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Pes a kočka v jedné domácnosti. Jak na to?

Možná toužíte po rozšíření svojí smečky o pejska, ale říkáte si, co na to vaše kočka. Právě pro vás je dnešní článek o tom, jak koučovat tento rodící se vztah ve své domácnosti ke spokojenosti všech zúčastněných.

Ať už vás přemlouvají vaše děti nebo jste si osvojili psího nalezence, je dobré připravit na příchod nového člena zejména svoje nervy. Samozřejmě, pokud jste již zkušeným chovatelem pejska, asi víte, jakou rychlostí se pohybuje tandem – běžící kočka – pes s jazykem na náprsence, ale i tak je každý takový vztah plný nových a nečekaných zážitků (stejně jako u lidí).

Základy dobrého soužití

Kočku na příchod nového zvířete nepřipravíte. Sice bude tušit, že se něco mění, ale až “to” vběhne do dveří, pak teprve pochopí rozsah této změny. Doporučuje se psa zklidnit a trvat na pomalém vstupu, aby kočka měla čas psa očichat. Pokud se přátelení se zpočátku nedaří, je vhodné upevnit vázy, stolky na kávu a dekorace, nelpět na kráse závěsů a častěji umývat podlahu. Protože toto duo ještě párkrát opravdu rozvíří prach na podlaze.

Ostatně i zvířata, která se mají ráda, si spolu ráda hrají na honěnou. A občas si navzájem berou hračky. Kočka psí hračku většinou nerozbije, ale pes jedním zkusem kočičí může znehodnotit navždy. Pokud necháte štěně u sisalového škrabadla, určitě ho zvládne vypárat během pár minut. Kocour zase umí řádně značit psí pelech, než napočítáte do tří. V ideálním světě jsou všichni psi poslušní a kočky klidné.

Čistota a plné bříško

V tom reálném se hledají odpovědi na různé otázky. Kde je vhodné místo pro kočičí toaletu? Nechcete totiž, aby psi jedli kočičí exkrementy, které je prý velmi lákají. Musí to být místo, kde pes nebude kočku při výkonu potřeby obtěžovat. Dále zvážíme, jak jim rozdělit misky na stravu (i na vodu), abychom zvířátka udrželi zdravá. Pokud byste totiž misky nechali na podlaze, pes bude tloustnout a na kočku nic nezbyde. Kočky tedy mají být krmeny odděleně – nejlépe na vyvýšeném místě, kam se psí čenich nedostane. Kočky rády jí postupně, pokud se nahltají rychle (se psem dýchajícím na hřbet), mohou se pak poblinkat, protože stravu dobře nerozmělní zoubky.

Spravedlnost musí být

Ikdyž je pozornost věnována nově příchozímu pejskovi, na kočce se nesmí šetřit. Je to podobné, jako když jí do rodiny donesete mimino. Předcházením žárlivosti se vyřeší drápání nábytku ze vzteku a počurávání vybavení domácnosti. Stačí kočku budete pozorovat, jestli má lesklý kožíšek, zda chodí s ocáskem vztyčeným vzhůru za “svým” člověkem, zda se stále ráda mazlí nebo naštvaně “dupe”, kouká na vás jako na myš.

Pelíšek mají mít každý svůj a na svém místě. Kočky mají jiný noční režim, než psi a pokud se snažíte štěně naučit v noci spát, je to jako s dítětem, chce to hodně trpělivosti. A občas dát najevo, kde jsou každého hranice. Štěněti nepomůže, pokud kočka bude v noci vedle něj bojovat s papírovou taškou nebo hlasitě mňoukat.

Chození ven a žárlivost

Pokud máte kočku starou nebo nemocnou, kterou nepouštíte ven, může začít žárlit, že pes ven chodí. Občas mu bude čichat packy nebo ocas a v tu chvíli zahlédnete v jejích očích ohníčky zloby. Může ho chtít kousnout do psí končetiny, kterou bude mít poblíž. Pokud žije kočka jen doma, zbývá ji zabavit hrou a umístit její odpočivadlo tak, aby měla výhled na ptáčky.  

Vrcholem přízně starší kočky je, když nechá psa vedle sebe ležet a budou si navzájem čistit kožichy. To jsou vzácné okamžiky. A vy to nesmíte pokazit tím, že mlsky dostane jen pes. Spravedlivé dělení musí být i při mlsání.

Kradení jídla a další společné projekty

Kočka brzy pochopí, že s vámi může žertovat ve spolupráci se psem. Stačí, když mu otevře dveře skokem na kliku nebo shodí z kuchyňské linky právě dovařené masíčko a spolu si pochutnají. Dokonce se naučí reagovat i na výchovu dětí v rodině.

Kočka i pes reagují na všeobecné napětí nebo radost. Pro spokojenost páníčků platí, že všechny děti a zvířátka mají být neustále zaměstnány, pokud se nudí, vymýšlí lotroviny. Bohužel nenajdeme stejné nadšení při koupání kočky a psa, čištění koutků očí nebo vyčesávání hřebenem. Je vhodné, aby kočka měla drápky zastřižené, pro klid všech okolo. I pes, který nechodí na cvičák, by měl poslechnout na základní povely. Pokud tedy plánujete doplnit domácnost o pejska, vězte, že to bez vyváženého koučování nepůjde.

Jak probíhalo seznamování vašich mazlíčků? Kdo byl tím složitějším prvkem? Kočka nebo pes? Podělte se s námi.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page