top of page

CATIO MAGAZÍN

Slyší kočka na své jméno?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Cože? Volal jsi mě?

Mnohokrát se ptáme sami sebe, jestli kočky na  své jméno opravdu neslyší, nebo se jen projevuje jejich pověstná ignorance všeho nezajímavého v okolí. Vážně se kočka otočí jen tehdy, když se jí to hodí, nebo prostě jen není schopná reagovat stejně jako pes?

Většina páníčků je přesvědčená, že jim jejich miláček rozumí, čte myšlenky a tak nějak beze slov si s ním povídá. Japonský výzkum ukázal, že konkrétně kočky jsou opravdu mnohem inteligentnější, než se doposud zdálo. Zatím se totiž předpokládalo, že na své jméno slyší psi, papoušci nebo delfíni.

Pokud mě nevoláš kvůli kapsičce, ani nečekej, že se budu zvedat…

Jméno bez významu

Japonský tým v čele s Atsuko Saito zkoumal 78 koček z domácností a kočičích kaváren. Kočky jsou podle nich citlivé na rozdílné lidské hlasy. Vědci kočkám říkali čtyři různá slova a pak následovalo jejich jméno. A právě na poslední slovo drtivá většina koček reagovala pohybem uší nebo se zastavovala v pohybu.

Otázkou stále zůstává, jestli si kočky uvědomují, že jde o jejich jméno, nebo jen reagují na kombinaci hlásek, kterou slýchají nejčastěji. Už dávno se ví, že kočky poznají hlas svého majitele, ani reakce na něj ale není moc výrazná. Proto je pro vědce těžké s kočkami podobné výzkumy provádět. Co ale není překvapením je to, že si kočky svoje jméno spojují s jídlem. Když totiž slyší tu známou kombinaci hlásek, většinou dokonce s typickým čiči, najdou plnou misku. 

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page