top of page

CATIO MAGAZÍN

Slavné kočky: Scarface

Po světě se potuluje spousta bezprizorních koček. Mezi nimi jsou i takové, které by každý kočičí milovník měl znát. Dnes vám představíme první z nich, kocoura jménem Scarface.

Ne každý chlupáč žije s milující rodinou a usíná v teplém pelíšku. Ulice jsou plné koček, které žijí ukryté ve stínu. V Singapuru přebývá teď už slavný desetiletý zrzavý kocour, kterému nikdo neřekne jinak, než Scarface. V našem jazyce by se mu říkalo třeba Jizváč.

Lidé ho tak pojmenovali právě proto, že má z kočičích pouličních bojů hlavičku plnou jizev a špatně zahojených zranění.

A jaký je jeho příběh?

Scarface žil v singapurské městské části Marine Terrace. Protože se nesnesl s jinými kocoury, kteří se dostali do jeho revíru, často je napadal a tamní obyvatelé se snažili ho odchytit a přestěhovat jinam.

Singapurská nezisková organizace Cat Welfare Society zavolala profesionální odchytovou službu, aby mohla kocoura ošetřit a vykastrovat, a tím snížit jeho agresivitu. Nikdo samozřejmě nechtěl, aby to s ním špatně dopadlo. Chytit Scarface ale nebylo jednoduché, přece jen tak jeho ego a charisma hodně utrpělo.

Ochránci zvířat kocoura poslali k veterináři, který mu zranění zašil a celkově ošetřil. Všichni ho považovali za zlou a agresivní kočku. Když se dostal mezi milující lidi, začal být přátelský a uklidnil se, mazlení ale pořád nebylo jeho silnou stránkou.

Scarface jako zachránce opuštěných koček

Organizace Cat Welfare Society se stará i o to, aby se odchycené a socializované kočky dostaly k adopci a zbytek života prožily s páníčkem. Scarface ale štěstí neměl, pravděpodobně kvůli vzhledu si ho nikdo domů nevzal.

Muži, který kocoura odchytil, bylo opuštěné a nemilované kočky líto a rozhodl se mu dát místo, které bude považovat za domov. Scarface teď šťastně leží v pelíšku v útulku pro nalezené kočičky a pejsky. Péče o nově příchozí kočky i koťata se s radostí ujal. A jak taková péče vypadá? Stará se hlavně o to, aby malé kočičí prcky neobtěžovali starší kocouři – mazáci nebo zvědavé psí čumáčky.

Méně kočičích bezdomovců

Majitele Scarface příběh “Jizváče” inspiroval a založil program s názvem Trap-Neuter-Return, tedy Najít, vykastrovat a vrátit. V krátkodobém horizontu bude na ulici méně agresivních kocourů zraněno, v dlouhodobém výhledu mají kocouři větší šanci na adopci a zároveň se venku bude potulovat méně a méně nechtěných koťátek.

Život singapurského kocoura třeba vnukne podobný nápad každému z nás. Můžeme nejen podporovat útulky pro chlupáče, ale dokonce jim také poskytnout místo, kterému mohou v kočičí řeči říkat (nebo mňoukat?) domov!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page