top of page

CATIO MAGAZÍN

Přijme moje kočka nového parťáka?

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Možná už vás někdy napadlo, že je vaše kočička smutná a bylo by dobré pořídit jí nějakého kamaráda. Nápad jako takový určitě není od věci, nicméně než ho uskutečníte, zvažte možná pro a proti. Seznámení dvou koček není totiž úplně snadná záležitost…

Asi pro každého kočičího milovníka je jedna kočka zkrátka málo. Proto mnoho z nás začne postupem času přemýšlet o novém přírůstku. V této situaci si položte otázku, zda by nového kámoše ocenila i vaše kočička. Pokud máte doba starousedlíka, který je zvyklý být celý život sám, s největší pravděpodobností ho sestěhování s novou kočkou při nejmenším nenadchne. V ostatních případech by se nemuselo jednat o zas tak špatný krok.

Starší kočka a kotě

V přírodě to funguje tak, že když se ke kočce přiblíží nový, velký kocour, představuje nebezpečí. Kočka se proto příliš neostýchá a v případě, že má mláďata, tak na nic nečeká a zaútočí. V momentě, kdy se kocour chce připojit ke skupině, nějakou dobu žije na jejím okraji. Jen tak přesvědčí ostatní, že je nechce ohrozit. No a s koťaty to funguje velmi podobně. Když si domu přinesete koťátko, původní paní (nebo pán) domácí se musí přesvědčit, že se nejedná o nebezpečného vetřelce, který chce narušit dlouho zaběhlé pořádky. Experti doporučují pořídit si kotě opačného pohlaví než je vaše první kočička. Koťátko určitě nezapomeňte nechat včas vykastrovat, i to může zamezit výskytu různých problémů. V žádném případě se nestresujte, když při seznamování padne pár výchovný pohlavků. První kočička musí nováčkovi ukázat, jak to doma funguje a co si může dovolit (a co rozhodně ne).

Proces seznamování

Každý nový přírůstek by měl mít přichystaný svůj pokoj, který bude plně vybavený kočičími potřebami (záchod, škrabadlo, misky s jídlem a vodou,…). Po příchodu nové kočičky ji ubytujeme právě v takto připraveném pokoji. Ta ho začne dříve nebo později prozkoumávat, což zaujme kočku, která byla v domácnosti první a obě si začnou zvykat na nové zvuky. Po pár dnech začneme oba dva krmit u dveří (které budou zatím zavřené). Tak docílíme toho, že si kočky začnou zvykat na nové pachy. Poté postupujeme tak, že původní kočičku necháme zavřenou v jedné místnosti a nový přírůstek vypustíme do zbytku bytu. Nechte ji si vše očichat a projít a opět ji vraťte do jejího pokoje. Pak vše opakujte s první kočičkou. Poté můžete kočičky seznámit tváří v tvář. Je možné, že se ze začátku poperou. Vy ale do boje určitě nikterak nezasahujte.

Co když to prostě nejde…

Pokud se vaše kočky ani po důkladném seznamování nesnáší, navštivte veterináře a zkuste si nechat poradit od něj. Pokud situaci nezvládne řešit on sám, může vám nabídnout pomoc specialisty zabývajícího se chováním koček. Odborníci dále doporučují pořízení sprejů nebo difuzérů, které obsahují kočičí feromony. Ty mohou kočičce pomoct v novém prostředí, při příchodu nového kámoše, ale i třeba v momentě, kdy odjíždíte na dovolenou nebo pracovní cestu.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page