top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč některé kočky nereagují na šantu kočičí?

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Mmm, něco zeleného... ochutnat, neochutnat?

Proč kočky šantu kočičí milují už jsme vám řekli. Některé z nich jí ale nevěnují pozornost, jako už tradičně ji ignorují a tváří se, že si nějaké kytky vůbec nemohly všimnout. Proč?

Existuje hned několik produktů, které šantu v nějaké formě obsahují, a to od hraček, přes živé nebo sušené rostliny, až po spreje a oleje. Nejběžnější formou je právě šanta sušená, v níž jsou složky nejkoncentrovanější a kočičky na ni pak reagují s upřímným entusiasmem.

Jaký je její efekt?

To, jak kočky šantu vnímají, má několik charakteristických rysů. Kočky se koulí a otírají o květinu nebo hračku se šantou, očichávají ji, olizují a pak si neúnavně čistí tlapky, kterými se šatny dotkly.

Podle řeči těla našich chlupáčů milují hlavně pocit, který v nich výpary nebo chuť šanty vyvolává. Kočky jsou pak aktivnější a mnohem lépe snášejí pobyt v bytě bez přístupu na zahradu. I s touto “kočičí drogou” je ale třeba zacházet opatrně, mazlíčci pak mohou být přehnaně aktivní a nábytek spis ničit, než se mu vyhýbat.

Funguje i kozlík a aktinidie

Naneštěstí, ne každý kočičák si bude rostlinku užívat. 50 až 70 procent koček na šantu kočičí reaguje. Ale co ten zbytek? Pravděpodobně je to ovlivněno genetikou, kočička musí mít v genech citlivost na feromony vycházející ze šanty.

Nezoufejte, i pro chlupaté šantí netykavky existují alternativy. Ve studii od autora jménem Sebastiaan Bol z roku 2007 se píše, že jedna ze tří koček na šantu nereaguje a 75 z oněch necitlivých ale pozitivně reaguje na kozlík, aktinidii stříbrnou nebo zimolez tatarský. Ten neni v Česku zatím natolik rozšířen, aby byl na trhu k mání jako hračka nebo pomůcka pro kočky. Co se týká čínské aktinidie a kozlíku, s touto bylinkou se vyrábí spousta hraček, škrabadel nebo žvýkacích pamlsků. Kozlík lidské smysly uklidní, ty kočičí naopak rozjitří.

A jaké máte se šantou kočičí zkušenosti vy?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page