top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč kočky tak moc milují krabice?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Paničko a tys tuhle krabici objednala až z druhého konce světa jenom pro mě?

Ať už doma kočičku máte, nebo ne, pravděpodobně tušíte, že kočky milují krabice. Internet je plný vtipných kočiček, které se snaží vejít se do mnohem menších nádob a krabicí, než jsou ony samy. Tahle jejich vtipná snaha je zas skvělou inspirací pro komiksové tvůrce, nebo krátká zábavná videa. Proč ale kočky krabice tak milují? Proč dají přednost krabici před měkkým pelíškem? A proč se do nich cpou, i když jsou na ně příliš malinké?

Krabice jako bezpečný úkryt

Něco takového zní sice směšně, ale kočka nepotřebuje ocelové dveře, nebo protiatomový kryt, aby se cítila bezpečně. Stačí ji místo, ve kterém ji nikdo nemůže překvapit zezadu, do kterého se může skrýt a ze kterého lze vykukovat. Samozřejmě místo krabice mohou posloužit i jiné věci podobného tvaru jako jsou mísy, šuplíky, umyvadlo, košíky, cestovní kufry, tašky aj.

Kočka je lovec

Kočka je od přírody lovec, a to i přesto, že žije od narození v bytě, dostává granule do růžové mističky a spí v pelíšku, na kterém je nápis „princezna“. Ještě nedávno se totiž všichni její předci museli skrývat, plížit a vyčkávat, aby ulovili potravu. Ideálním místem, kam se při lovu skrýt je nyní pro kočku právě ona krabice. Skryje se, číhá, vyčkává a pak, když jdete kolem – zaútočí! Samozřejmě to naše kočičky berou jako hru, nikoliv jako boj za večeři.

Teplé a útulné místečko

Kočky mají o něco vyšší průměrnou tělesnou teplotu než my – kočka mívá 38,0–39,5 °C, zatímco u člověka se udává 35,8 °C až 37 °C. Proto kočky mimo jiné vyhledávají místa na sluníčku, u topení, na teplé elektronice a také v krabici. Papírová krabice (a zvlášť ta malá) totiž funguje jako dobrý isolant. I proto je kočičkám v krabicím tak dobře – teplo, bezpečí, útulno – perfektní kočičí pelíšek!

Velká zábava

Jak už jsme si řekli, kočky mohou v krabicích číhat a pak z nich vyskakovat. Krabice se dá ale také kousat, lze do ní schovávat věci. Skákat do ní, na ní, strkat ji. Lze do ní zatínat drápky, aniž by to páníčka naštvalo… Taková papírová krabice je úžasná zábava!

Krabice? Ty já mám rád! (ig: glitchmeow)

Místo kočičího pelechu krabici

Možná jste si už někde slyšeli, nebo jste sami zažili situaci, že jste koupili kočičce drahý krásný kočičí pelíšek, ale ona pak stejně spala v krabici od bot, kterou jste náhodou zapomněli v chodbě. To jsou prostě kočky. Určitě je dobré si pelíšek předtím, než ho koupíte prohlédnou, ideálně si přečíst nějaké recenze od jiných kočičích majitelů, jestli takový pelech již kladně prošel předchozí kočičí inspekcí. Vyrobit si ale můžete velice snadno svůj vlastní prémiový kočičí pelech přímo z krabice. A my vám tu dáme pár typů, jak na to:

  1. Využít můžete jakoukoliv krabici – od spotřebičů, od bot, tu, v které přišlo oblečení z e-shopu. Nebo si můžete i nějakou hezkou krabici koupit (dárkové obchody, nebo obchody s vybavením do bytu jsou na to jako dělané).

  2. Krabice by neměla obsahovat žádné svorky ani izolepu. O svorky by se kočička mohla zranit, izolepu může kousat a sníst lepidlo, nebo izolepu samotnou.

  3. Do krabice vložte dečku, nebo polštářek, na který si kočička může lehnout.

  4. Pokud je krabice větší – můžete vystřihnout menší šmírovací okýnko, z kterého vás bude moci kočička tajně pozorovat (a taky packami chytat).

  5. Nad vchod do krabice můžete zavěsit míček, nebo peříčka a to teprve bude zábava!

  6. Krabici umístěte na nějaké bezpečné místo – do rohu místnosti, pod postel, pod stůl – někam kde o kočičku nebudete „zakopávat“, ale kde vás bude mít, když bude chtít, stále na očích.

Kočky v krabicích jako internetových fenomén

Přemýšlíte teď o tom, že jste kočku v krabici (už dlouho) neviděli? Na Facebooku dokonce existuje stránka, která má téměř 26,5 tisíce sledujících – Cats in Boxes a správci zde sdílejí kočky v krabicích z celého světa! A obdobně je tomu i na Instagramu – tam mají nejrůznější stránky s kočkami v krabicích také tisíce nadšených sledujících např. _catinboxes_ (19,3 tisíce). Nebo na Youtube, kde některá videa s kočičkami v krabicích mají dokonce několik miliónů shlédnutí!


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page