top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč kočka nosí domů mrtvá zvířata?

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Tak kterým opeřencem dnes udělám páníčkovi radost?

Znáte tu otřepanou historku, kterou se rádi chlubí páníčci koček: “Otevřel jsem dveře, abych pustil Mourka na večeři, a co měl v tlamičce? Samozřejmě, že myš.” Už se vám to taky stalo? Taky jste šlápli na něco odporně měkkého na venkovní rohožce… nebo vedle postele… nebo v botě? 

Některým z nás není pořád jasné, proč má vlastně kočka potřebu myši nebo krysy lovit, ačkoli má misku pořád plnou. S čím si ale láme hlavu ještě víc kočičích milovníků je to, proč má kočka potřebu její oběť donést do domu a obřadně ji položit k nohám páníčka, jakoby to byl nejlepší dárek, jaký kdy dostal. 

Kočky jsou, ať se vám to líbí, nebo ne, od přírody lovci. Nedokážete si představit, jak může ta maličká chlupatá kulička ležící na sněhobílém polštáři vztáhnout drápek na myšku? I když byly kočky domestikovány už před deseti tisíci let, stále si v sobě instinkty zachovávají, zároveň mají jejich střeva pořád schopnost strávit syrové maso.

Máma jak se patří

Když už ptáčka nebo myš kočka, která žije uvnitř, uloví, většinou ji nechá na místě. Častěji se ale se svými páníčky chtějí dělit kočky než kocouři. A má to své důvody. Kočky jsou matky a mají v sobě zakódovaný pud postarat se o mláďata a zároveň je naučit jíst maso.

Takže tím, že kočka někde odloží mrtvou kořist, hraje roli matky – učitelky. A vy, její milovaný majitel, suplujete roli chlupaté smečky. A popravdě, moc dobře ví, že nikdy nebudete schopni chytit tak skvěle chutnající myš. Zároveň i samotná kočka bývala kořistí, musela si tedy sníst svůj oběd někde v bezpečí a klidu.

Když papírek na provázku nestačí

Pokud kočička, ale i kocourek, rád stalkuje ptáky, ideálním řešením bude pořídit jim hračku ve tvaru ptáčka nebo peříčko na hůlce. Nahrazení živé oběti za hračku optimálně uspokojí kočičí instinkty. Někteří čtyřnožci se ale více soustředí na ještěrky nebo krysy a baví je právě honička. Pak sáhněte po hračkách na dálkové ovládání.

Kočky jednoduše potřebují každodenní nejen fyzickou, ale i mentální aktivitu. Dostatek hry, hraček a pozornosti od páníčků by mělo nechtěné dárky nebo mrtvolky na zahradě eliminovat. Takže předtím, než budete kočky trestat za jejich (občas nechutné, uznávám) zvyky, zamyslete se nad tím, jak byla starověká pra pra pra babička vašeho chlupáče nucena přežívat.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page